Wat is mijn geboortesteen?

Ben je benieuwd welke geboortesteen bij jouw geboortemaand hoort en wil je de mooiste geboortesteen sieraden ontdekken? Je vindt hieronder de allermooiste collecties van Nederlandse merken en de uitleg van de edelstenen.

Deze geluksbrengers worden ook wel helingstenen genoemd, omdat ze echt veel voor je kunnen betekenen. Wil je bijvoorbeeld veerkrachtiger worden, meer rust ervaren of bevind je je juist in een periode waarin je merkt dat je toe bent aan wat meer ‘sturing’ en hulp, draag dan jouw favoriete geboortesteen sieraad. Past jouw geboortesteen bij jou of is een andere geboortesteen favoriet?

Dit zijn de geboortestenen per maand

MaandGeboortesteen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn
AprilDiamant
MeiSmaragd
JuniLichte amethist
JuliRobijn
AugustusPeridoot
SeptemberSaffier
OktoberRozenkwarts
NovemberGele topaas
DecemberBlauwe topaas


Geboortesteen van januari: de granaat

 • Diep rode kleur
 • Staat voor vriendschap, puurheid, gezondheid, kracht, geloof en moed
 • De naam komt van het Latijnse woord “granatum”, dat “met korrels” betekent
 • Beschermt je tegen de duivel en vergiftiging
 • Brengt je veilig thuis als je op reis bent
 • Was vroeger de steen voor ridders en krijgers

Interessante weetjes over de granaat

Wist je dat granaatstenen echt van over de hele wereld komen? Van de Verenigde Staten tot Sri Lanka en Afrika, deze juweeltjes zijn te vinden in een regenboog aan kleuren. Van diep rood tot oranje, roze, groen, bruin, zwart, wit, en zelfs transparant – voor elke mood is er wel een tint.

Terug in de tijd werden granaten in het Oude Egypte gezien als het ‘bloed van Isis’, symbool voor vruchtbaarheid, leven en dood. Het bewijs van hun eeuwenoude charme vinden we terug in oorbellen en kettingen in oude graven, wat laat zien dat onze fascinatie voor granaat sieraden al meer dan 3500 jaar bestaat.

Bovendien werden granaten gezien als beschermers tegen het boze oog en waren ze bekend om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. In het Oude Griekenland droeg men granaatsieraden om de liefde levend te houden, vooral tussen geliefden die elkaar lange tijd niet zagen. Bij weerzien zou de liefde onmiddellijk weer opbloeien, vooral als beide partners een granaat bij zich droegen. De granaat sieraden werden ook ingezet om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren.

Granaat sieraden worden gezien als een van de mooiste halfedelstenen. Sommige exemplaren hebben zelfs de magische eigenschap om van kleur te veranderen: ze zijn olijfgroen bij daglicht en transformeren naar lichtroze bij kunstlicht. Een fascinerend spektakel dat de schoonheid van de granaat perfect illustreert.

De geboortesteen van februari: Amethist

 • Donkerpaarse kleur
 • Heeft een beschermende en zuiverende werking
 • Populair bij koningen en keizers
 • Bevordert het concentratievermogen
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de amethist

Amethist, met zijn plek in de kwartskristallen familie, is echt een showstopper. Deze edelsteen groeit in de holtes van vulkanische rotsen en heeft zijn roots overal ter wereld, van Brazilië tot Uruguay, Namibië en zelfs Oostenrijk. Maar wat ‘m echt bijzonder maakt, zijn niet alleen zijn looks. Er wordt gezegd dat de amethist bepaalde helende krachten heeft.

Amethist sieraden zouden ook beschermen tegen slechte gevoelens en zelfs helpen om je hoofd helder te krijgen. Van het zuiveren van je geest en omgeving tot een boost in je concentratievermogen – de amethist kan het allemaal.

En oh, de rijke historie! Vroeger was deze steen echt een symbool van macht en rijkdom. Koningen en keizers droegen amethist in hun scepters en kronen. Dus als je iets van amethist draagt, kies je, soort van, ook voor die koninklijke energie. Hoe cool is dat?

De geboortesteen van maart: Aquamarijn 💎

 • Lichte, helderblauwe kleur
 • Vernoemd naar “aqua marina”, dit is Latijns voor “zeewater”
 • Werd vroeger gedragen door zeelieden en beschermt tegen gevaren van de zee
 • Symbool van liefde, vrede en veiligheid

Interessante weetjes over de aquamarijn

Aquamarijn, bekend om zijn betoverende blauwe tint, kan ook voorkomen in kleurloos, groen en geel. Deze steen, met zijn glasachtige glans, vind je in plekken als Brazilië, Pakistan, Madagaskar en Zimbabwe. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar aquamarijn staat ook bekend om zijn rustgevende effect, zowel mentaal als fysiek.

Deze edelsteen moedigt oprechtheid, eerlijkheid en tolerantie aan, en zorgt voor een ontspannen houding. Het dragen van aquamarijn sieraden kan zelfs je communicatievaardigheden een boost geven, ideaal voor het helder overbrengen van ideeën. Daarnaast scherpt het je waarneming aan en ondersteunt het zelfexpressie, waardoor je meer doelgericht leeft. Het bevordert ook spirituele groei, intuïtie, en zelfs helderziendheid.

Interessant is dat aquamarijn vroeger werd ingezet om leugens en onbetrouwbare vrienden te ontmaskeren door kleurveranderingen, en zelfs om het weer te voorspellen.

Op het lichamelijke vlak heeft aquamarijn een verkoelend effect, brengt het balans in het hormoonstelsel en stimuleert het groei. Het heeft een gunstige invloed op de keel, klieren, schildklier, hypofyse, ogen, het gebit en de kaak. Het kan ook verlichting bieden bij hoesten, huidaandoeningen en ontstekingen. Bovendien kan aquamarijn helpen bij het herstellen van de vochtbalans, vermindert het stressgerelateerde darmklachten en kalmeert het overreacties van het immuunsysteem, zoals bij allergieën en auto-immuunziekten.

De geboortesteen van april: Diamant

 • Hardste van de edelstenen
 • De naam is afgeleid van het Griekse ‘adamas’ wat onoverwinnelijk of ontembaar betekent
 • Zou ziekten kunnen genezen als je het ’s nachts draagt
 • Brengt rijkdommen met zich mee

Interessante weetjes over de diamant

De diamant staat bekend als de hardste edelsteen die er bestaat, gevormd uit natuurlijk materiaal dat diep onder de aardkorst is ontstaan. Deze indrukwekkende stenen zijn over de hele wereld te vinden, met voorkomens in Centraal en Zuid-Afrika, Canada, Brazilië, India en Australië. Hun schittering is ongeëvenaard, en diamanten zijn er in een breed scala aan kleuren, van kleurloos tot geel, bruin, groen, blauw, roze en rood.

Diamanten zijn niet alleen een symbool van luxe en status, maar ze bezitten ook bijzondere eigenschappen die hen onderscheiden. Door hun extreme hardheid en duurzaamheid zijn ze een favoriet in sieraden, waarbij ze een leven lang meegaan en vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Een interessant aspect van diamanten is hun vermogen om licht te breken en te reflecteren, wat resulteert in een betoverende glans. Dit maakt ze niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook gewild voor het vervaardigen van sieraden die bedoeld zijn om de aandacht te trekken.

Verder hebben diamanten sieraden een unieke kwaliteit waarbij ze de esthetiek van andere edelstenen kunnen versterken wanneer ze samen worden gedragen.

De geboortesteen van mei: Smaragd

 • Wordt ook wel ‘groene schoonheid’ genoemd
 • Staat voor rust, harmonie, evenwicht en groei
 • Brengt wijsheid, geduld en vruchtbaarheid
 • Maakt helderziend en geneest slechtzienden

Interessante weetjes over de smaragd

Smaragd stenen ontstaan door de combinatie van de mineralen beryllium en chroom en doordat deze niet vaak dicht bij elkaar voorkomen, zijn smaragden daardoor ook erg bijzonder en zeldzaam. De groene kleur van de smaragd ontstaat door het chroom en de diepte van het groen hangt weer af van de hoeveelheid van dit materiaal.

De smaragd is een van de oudste edelstenen die door de mens gebruikt wordt en staat al meer dan 4000 jaar bekend als heel- en siersteen. In het Oude Egypte, waar de steen werd gevonden, kregen mummies vaak een smaragd in hun mond en werden graftombes met de smaragd versierd omdat werd geloofd dat men kon genezen uit de dood.

Ook zou je door het dragen van smaragd sieraden genezen van ziekte, onvruchtbaarheid en slechtziendheid verhelpen, maar ook de intelligentie verhogen. Er werd ook gedacht dat de smaragd je in staat kon stellen om de toekomst te voorspellen wanneer deze onder de tong gelegd werd.

Cleopatra en Julius Caesar waren groot fan van de smaragd. Cleopatra droeg de steen om haar schoonheid te benadrukken en Julius Caesar gebruikte de steen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De smaragd is nog steeds populair bij keizers en koningen, vandaar ook dat de smaragd wordt gezien als de ‘koning van de edelstenen’.

Weer even terug naar nu… Smaragd sieraden helpen je om niet over je grenzen te gaan en om op tijd gas terug te nemen. Zodat je weer met nieuwe energie verder kunt gaan waar je bent gebleven. Je talenten worden beter gebruikt en niet opgebrand.

Lichamelijk heeft smaragd een gunstige werking op groei, op het zuiveren van de huid en sterkt het geheugen. Het werkt positief op het gezichtsvermogen.

De geboortesteen van juni: Lichte amethist

 • Beschermt tegen dronkenschap
 • Populair bij heiligen en vorsten
 • Ondersteunt in vroomheid en celibaat
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de lichte amethist

De lichte amethist behoort tot de groep van kwartskristallen en komt voor in holtes van vulkanische rotsen. De oorsprong van zijn naam komt uit het Grieks, maar de amethist is vooral te vinden in landen als Brazilië, Uruguay, Namibië en Oostenrijk. De lichte amethist ziet er niet alleen mooi uit, maar zou zelfs bepaalde helende krachten hebben. Deze geboortesteen wordt beschouwd als een wonder tegen slechte magie en zou effectief werken om de geest en ruimtes te zuiveren, maar ook om het concentratievermogen te vergroten. De lichte amethist werd vroeger vaak gedragen door koningen en keizers en werd verwerkt in scepters en kronen.

Prasioliet (groene Amethist) is door vulkanische activiteit verhitte Amethist. Hierdoor krijgt het zijn groene kleur. Het kristal is vanwege zijn prachtige groene kleur en krachtige werking een zeer gewilde edelsteen om als sieraad te dragen. Hij zet negatieve energie om in positieve energie en helpt verloren balans te hervinden. Het stimuleert het creatief denken en het durven doorzetten van hartenwensen. Dit mooie kristal brengt rust en verwarmt het hart. De steen heeft dan ook een positieve werking op het hart en kan hartritmestoornissen verminderen.

De geboortesteen van juli: Robijn

 • Symbool voor liefde en passie
 • De steen zou donker worden als het kwaad in de buurt is
 • Geeft moed en gezag
 • De koning onder de stenen

Interessante weetjes over de robijn

De robijn is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier.

Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend. De steen activeert het hartchakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed. Robijn maakt sterk en beschermt hierdoor tegen psychische aanvallen en mensen die energie bij je weghalen. Het bevordert een heldere, scherpe kijk, concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen. Lichamelijk geeft de steen ook kracht en vitaliteit en helpt tegen uitputting en apathie. Robijn sieraden werken ontgiftend en hebben een positieve werking op de bloedcirculatie, koorts, nieren en bijnieren, de voortplantingsorganen, de milt en infectieziekten.

De geboortesteen van augustus: Peridoot

 • Geelgroene, olijfgroene tot donkergroene kleur
 • Geeft de drager zelfvertrouwen en fysieke kracht
 • Vertraagt het verouderingsproces
 • Steen van de zon volgens de Egyptenaren

Interessante weetjes over de peridoot

De peridoot is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige glans. Het is een beschermende en reinigende steen. De steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig en assertief en helpt je je eigen weg te volgen. Peridoot sieraden helpen je om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren, maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties (zoals woede en jaloezie) los te laten. Peridoot heeft een activerend effect, stimuleert de stofwisseling en werkt sterk ontgiftend en stimulerend voor de lever. Het heeft een positieve werking op het hart, longen, galblaas, darmen, thymus, milt en de ogen. Peridoot heeft een positief effect op bipolaire stoornissen.

De geboortesteen van september: Saffier

 • Donkerblauwe kleur
 • Beschermt de drager tegen vergiftiging
 • Vermindert lichamelijke klachten
 • Kan de toekomst voorspellen
 • Verliest zijn glans als het door iemand wordt gedragen die niet eerlijk is

Interessante weetjes over de saffier

De saffier is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund heet robijn en de andere kleuren heten saffier. De stersaffier heeft een stervormig patroon door insluitsels dat alleen kan worden waargenomen wanneer het licht er op een bepaalde manier invalt.

De steen heeft een sterk effect op de psyche en hersenen. De saffier werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zorgt voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken en gaat hiermee bepaalde psychische problemen, zoals wanen, hallucinaties en niet coherent kunnen denken, tegen. Saffier sieraden beschermen ook tegen psychische aanvallen en mensen die je mentaal proberen te domineren. De steen heeft een kalmerende werking op het lichaam en werkt hierdoor koortsverlagend en pijnstillend en vermindert stress. Verder heeft saffier een positief effect op aandoeningen van de hersenen en zenuwen (bijvoorbeeld epilepsie), ogen, het bloed en de aders.

De geboortesteen van oktober: Rozenkwarts

 • Roze kleur
 • Symbool voor vrede en hoop
 • Het is de steen van onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede
 • Kalmerend, geruststellend en helpt bij trauma’s
 • Herstelt vertrouwen en harmonie

Interessante weetjes over de rozenkwarts

Rozenkwarts is roze van kleur en behoort tot de kwarts-familie. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans.

Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts sieraden hebben een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Tenslotte helpt het bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

De geboortesteen van november: Gele topaas

 • Zou vrouwen vruchtbaarder maken
 • Geeft je moed, vreugde en voorspoed
 • Voorkomt depressie

Interessante weetjes over de gele topaas

Een topaas is vaak strogeel maar kan ook wit, grijs, groen, blauw (zie hieronder) of oranje zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling (geestelijk en spiritueel) en zelfverwezenlijking stimuleert. Topaas sieraden helpen je je eigen weg te vinden en te volgen te vertrouwen op je eigen innerlijke bron aan kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen in balans en stimuleert artistieke creativiteit. Fysiek versterkt de gele topaas de zenuwen, ondersteunt de huid en ondersteunt bij anorexia. Ook heeft de steen een positieve werking op de schildklier.

geboortesteen

De geboortesteen van december: Blauwe topaas

De topaas heeft in het geel en blauw dezelfde werking. Zie hierboven de uitleg bij de maand november voor alle informatie over topaas sieraden.

Ontdek jouw favoriete edelsteen sieraad

Geloof jij in de werking van edelstenen en herken je de beschrijving van jouw geboortesteen? En zou jij een sieraad met je geboortesteen of toch liever een andere edelsteen dragen? Je ontdekt alle 150+ edelstenen gemakkelijk via SRDN om jouw ultieme favoriete geboortesteen sieraad te ontdekken. Happy exploring! 💍

Beeld: Josephina Jewelry

Plaats een reactie