Wat is mijn geboortesteen?

Ben je nieuwsgierig naar welke geboortesteen bij jouw geboortemaand hoort en wil je de mooiste geboortesteen sieraden ontdekken? Hieronder vind je de geweldige collecties van Nederlandse merken en leer je meer over de betekenis van elke edelsteen.

Geboortesteen geluksbrengers

Deze geboortestenen worden ook wel helingstenen genoemd omdat ze echt veel voor je kunnen betekenen. Of je nu veerkrachtiger wilt worden, meer rust wilt ervaren, of behoefte hebt aan wat extra sturing en hulp, het dragen van jouw favoriete geboortesteen sieraad kan je helpen. Kies een sieraad dat bij je past en laat de kracht van de steen je ondersteunen.

Dit zijn de geboortestenen per maand

MaandGeboortesteen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn
AprilDiamant
MeiSmaragd
JuniLichte amethist
JuliRobijn
AugustusPeridoot
SeptemberSaffier
OktoberRozenkwarts
NovemberGele topaas
DecemberBlauwe topaas


Geboortesteen van januari: de granaat

 • Dieprode kleur
 • Staat voor vriendschap, puurheid, gezondheid, kracht, geloof en moed
 • De naam komt van het Latijnse woord “granatum”, wat “met korrels” betekent
 • Brengt je veilig thuis als je op reis bent
 • Was vroeger de steen voor ridders en krijgers

Interessante weetjes over de granaat

Wist je dat granaatstenen van over de hele wereld komen, zoals de Verenigde Staten, Sri Lanka en Afrika? Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren: diep rood, oranje, roze, groen, bruin, zwart, wit en zelfs transparant. Voor elke stemming is er wel een tint.

In het Oude Egypte werden granaten gezien als het ‘bloed van Isis’, een symbool voor vruchtbaarheid, leven en dood. Deze stenen werden verwerkt in sieraden die al meer dan 3500 jaar lang mensen blijven boeien.

Granaten werden ook gezien als beschermers tegen het boze oog en stonden bekend om hun gezondheidsvoordelen. In het Oude Griekenland droegen geliefden granaatsieraden om de liefde levend te houden, vooral als ze lange tijd van elkaar gescheiden waren. Granaat sieraden werden ook gebruikt om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren.

Sommige granaatstenen kunnen zelfs van kleur veranderen: olijfgroen bij daglicht en lichtroze bij kunstlicht. Dit unieke kenmerk benadrukt de veelzijdige schoonheid van de granaat.

De geboortesteen van februari: Amethist

 • Donkerpaarse kleur
 • Beschermende en zuiverende werking
 • Populair bij koningen en keizers
 • Bevordert het concentratievermogen
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de amethist

Amethist, een lid van de kwartskristallen familie, is echt een eyecatcher. Deze edelsteen groeit in de holtes van vulkanische rotsen en komt uit diverse plekken wereldwijd, van Brazilië en Uruguay tot Namibië en zelfs Oostenrijk. Maar wat deze steen echt speciaal maakt, is niet alleen zijn uiterlijk. Er wordt gezegd dat amethist helende krachten heeft.

Amethist sieraden staan erom bekend dat ze beschermen tegen negatieve gevoelens en helpen om je hoofd helder te houden. Of je nu je geest wilt zuiveren of je concentratievermogen een boost wilt geven, amethist kan het allemaal.

En dan de rijke geschiedenis! Deze steen was ooit een symbool van macht en rijkdom. Koningen en keizers droegen amethist in hun scepters en kronen. Dus als je amethist draagt, kies je ook een beetje voor een beetje royalty. Hoe cool is dat?

De geboortesteen van maart: Aquamarijn 💎

 • Lichte, helderblauwe kleur
 • Vernoemd naar “aqua marina”, Latijns voor “zeewater”
 • Werd vroeger gedragen door zeelieden en beschermt tegen gevaar
 • Symbool van liefde, vrede en veiligheid

Interessante weetjes over de aquamarijn

Aquamarijn, met zijn betoverende blauwe tint, kan ook voorkomen in kleurloos, groen en geel. Deze steen, met zijn glasachtige glans, komt uit plekken als Brazilië, Pakistan, Madagaskar en Zimbabwe. Niet alleen mooi om naar te kijken, aquamarijn staat ook bekend om zijn rustgevende effect, zowel mentaal als fysiek.

Deze edelsteen moedigt oprechtheid, eerlijkheid en tolerantie aan en zorgt voor een ontspannen houding. Het dragen van aquamarijn sieraden kan zelfs je communicatievaardigheden verbeteren, ideaal voor het helder overbrengen van ideeën. Daarnaast scherpt het je waarneming aan en ondersteunt het zelfexpressie, waardoor je doelgerichter leeft. Het bevordert ook spirituele groei, intuïtie en zelfs helderziendheid.

Fysiek heeft aquamarijn een verkoelend effect, brengt het balans in het hormoonstelsel en stimuleert het groei. Het heeft een gunstige invloed op de keel, klieren, schildklier, hypofyse, ogen, gebit en kaak. Het kan ook verlichting bieden bij hoesten, huidaandoeningen en ontstekingen. Bovendien helpt aquamarijn bij het herstellen van de vochtbalans, vermindert het zwellingen en werkt het verjongend op de huid.

De geboortesteen van april: Diamant

 • Hardste van de edelstenen
 • De naam is afgeleid van het Griekse ‘adamas’ wat onoverwinnelijk of ontembaar betekent
 • Zou ziekten kunnen genezen als je diamant ’s nachts draagt
 • Brengt rijkdommen met zich mee

Interessante weetjes over de diamant

Diamanten, de hardste edelstenen ter wereld, zijn gevormd uit natuurlijk materiaal dat diep onder de aardkorst is ontstaan. Deze indrukwekkende stenen worden gevonden in landen als Centraal en Zuid-Afrika, Canada, Brazilië, India en Australië. Met hun geweldige schittering komen diamanten in een breed scala aan kleuren, van kleurloos tot geel, bruin, groen, blauw, roze en zelfs rood.

Door hun extreme hardheid en duurzaamheid zijn ze een favoriet in sieraden, waarbij ze een leven lang meegaan en vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Een van de meest fascinerende aspecten van diamanten is hun vermogen om licht te breken en te reflecteren, wat resulteert in een betoverende glans. Dit maakt ze niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook gewild voor het vervaardigen van sieraden die bedoeld zijn om de aandacht te trekken.

Draag je diamanten sieraden samen met een andere edelsteen, dan zul je ontdekken dat beide elkaar versterken. Door de glinstering en neutrale kleur van de diamant komen ook andere edelstenen geweldig mooi tot hun recht. Probeer het eens uit!

De geboortesteen van mei: Smaragd

 • Wordt ook wel ‘groene schoonheid’ genoemd
 • Staat voor rust, harmonie, evenwicht en groei
 • Brengt wijsheid, geduld en vruchtbaarheid
 • Maakt helderziend en geneest slechtzienden

Interessante weetjes over de smaragd

Smaragden ontstaan door de zeldzame combinatie van beryllium en chroom, wat hun bijzondere groene kleur geeft. Deze edelstenen zijn al meer dan 4000 jaar geliefd, ooit gebruikt in het Oude Egypte om mummies te versieren en om genezing te bevorderen.

Smaragd sieraden zouden ziektes genezen, vruchtbaarheid verbeteren en zelfs intelligentie verhogen. Cleopatra en Julius Caesar waren fan van de smaragd, waardoor deze steen de bijnaam ‘koning van de edelstenen’ kreeg.

Tegenwoordig helpen smaragd sieraden je om je grenzen te bewaken en op tijd rust te nemen, zodat je met nieuwe energie verder kunt. Ze hebben ook een positieve invloed op groei, huidzuivering, geheugen en gezichtsvermogen. Wij zijn fan, jij ook?

De geboortesteen van juni: Lichte amethist

 • Beschermt tegen dronkenschap
 • Populair bij heiligen en vorsten
 • Ondersteunt in vroomheid en celibaat
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de lichte amethist

De lichte amethist behoort tot de groep van kwartskristallen en komt voor in holtes van vulkanische rotsen. De oorsprong van zijn naam komt uit het Grieks, maar de amethist is vooral te vinden in landen als Brazilië, Uruguay, Namibië en Oostenrijk. De lichte amethist ziet er niet alleen mooi uit, maar zou zelfs bepaalde helende krachten hebben. Deze geboortesteen wordt beschouwd als een wonder tegen slechte magie en zou effectief werken om de geest en ruimtes te zuiveren, maar ook om het concentratievermogen te vergroten. De lichte amethist werd vroeger vaak gedragen door koningen en keizers en werd verwerkt in scepters en kronen.

Prasioliet (groene Amethist) is door vulkanische activiteit verhitte Amethist. Hierdoor krijgt het zijn groene kleur. Het kristal is vanwege zijn prachtige groene kleur en krachtige werking een zeer gewilde edelsteen om als sieraad te dragen. Hij zet negatieve energie om in positieve energie en helpt verloren balans te hervinden. Het stimuleert het creatief denken en het durven doorzetten van hartenwensen. Dit mooie kristal brengt rust en verwarmt het hart. De steen heeft dan ook een positieve werking op het hart en kan hartritmestoornissen verminderen.

De geboortesteen van juli: Robijn

 • Symbool voor liefde en passie
 • De steen zou donker worden als het kwaad in de buurt is
 • Geeft moed en gezag
 • De koning onder de stenen

Interessante weetjes over de robijn

De robijn is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier.

Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend. De steen activeert het hartchakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed. Robijn maakt sterk en beschermt hierdoor tegen psychische aanvallen en mensen die energie bij je weghalen. Het bevordert een heldere, scherpe kijk, concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen. Lichamelijk geeft de steen ook kracht en vitaliteit en helpt tegen uitputting en apathie. Robijn sieraden werken ontgiftend en hebben een positieve werking op de bloedcirculatie, koorts, nieren en bijnieren, de voortplantingsorganen, de milt en infectieziekten.

De geboortesteen van augustus: Peridoot

 • Geelgroene, olijfgroene tot donkergroene kleur
 • Geeft de drager zelfvertrouwen en fysieke kracht
 • Vertraagt het verouderingsproces
 • Steen van de zon volgens de Egyptenaren

Interessante weetjes over de peridoot

De peridoot is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige glans. Het is een beschermende en reinigende steen. De steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig en assertief en helpt je je eigen weg te volgen. Peridoot sieraden helpen je om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren, maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties (zoals woede en jaloezie) los te laten. Peridoot heeft een activerend effect, stimuleert de stofwisseling en werkt sterk ontgiftend en stimulerend voor de lever. Het heeft een positieve werking op het hart, longen, galblaas, darmen, thymus, milt en de ogen. Peridoot heeft een positief effect op bipolaire stoornissen.

De geboortesteen van september: Saffier

 • Donkerblauwe kleur
 • Beschermt de drager tegen vergiftiging
 • Vermindert lichamelijke klachten
 • Kan de toekomst voorspellen
 • Verliest zijn glans als het door iemand wordt gedragen die niet eerlijk is

Interessante weetjes over de saffier

De saffier is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund heet robijn en de andere kleuren heten saffier. De stersaffier heeft een stervormig patroon door insluitsels dat alleen kan worden waargenomen wanneer het licht er op een bepaalde manier invalt.

De steen heeft een sterk effect op de psyche en hersenen. De saffier werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zorgt voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken en gaat hiermee bepaalde psychische problemen, zoals wanen, hallucinaties en niet coherent kunnen denken, tegen. Saffier sieraden beschermen ook tegen psychische aanvallen en mensen die je mentaal proberen te domineren. De steen heeft een kalmerende werking op het lichaam en werkt hierdoor koortsverlagend en pijnstillend en vermindert stress. Verder heeft saffier een positief effect op aandoeningen van de hersenen en zenuwen (bijvoorbeeld epilepsie), ogen, het bloed en de aders.

De geboortesteen van oktober: Rozenkwarts

 • Roze kleur
 • Symbool voor vrede en hoop
 • Het is de steen van onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede
 • Kalmerend, geruststellend en helpt bij trauma’s
 • Herstelt vertrouwen en harmonie

Interessante weetjes over de rozenkwarts

Rozenkwarts is roze van kleur en behoort tot de kwarts-familie. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans.

Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts sieraden hebben een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Tenslotte helpt het bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

De geboortesteen van november: Gele topaas

 • Zou vrouwen vruchtbaarder maken
 • Geeft je moed, vreugde en voorspoed
 • Voorkomt depressie

Interessante weetjes over de gele topaas

Een topaas is vaak strogeel maar kan ook wit, grijs, groen, blauw (zie hieronder) of oranje zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling (geestelijk en spiritueel) en zelfverwezenlijking stimuleert. Topaas sieraden helpen je je eigen weg te vinden en te volgen te vertrouwen op je eigen innerlijke bron aan kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen in balans en stimuleert artistieke creativiteit. Fysiek versterkt de gele topaas de zenuwen, ondersteunt de huid en ondersteunt bij anorexia. Ook heeft de steen een positieve werking op de schildklier.

De geboortesteen van december: Blauwe topaas

De topaas heeft in het geel en blauw dezelfde werking. Zie hierboven de uitleg bij de maand november voor alle informatie over topaas sieraden.

Ontdek jouw favoriete edelsteen sieraad

Geloof jij in de werking van edelstenen en herken je de beschrijving van jouw geboortesteen? En zou jij een sieraad met je geboortesteen of toch liever een andere edelsteen dragen? Je ontdekt alle 150+ edelstenen gemakkelijk via SRDN om jouw ultieme favoriete geboortesteen sieraad te ontdekken. Happy exploring! 💍

Plaats een reactie