Wat is mijn geboortesteen?

Geboortestenen zijn edelstenen die voor veel mensen gezien worden als geluksbrengers of helingstenen. Iedere maand heeft een eigen edelsteen en iedere edelsteen heeft weer eigen kenmerken.

Hieronder vind je een overzicht van de maanden en de bijpassende geboortestenen met vervolgens de precieze betekenis per geboortesteen. Past jouw geboortesteen bij jou of is een andere geboortesteen favoriet?

Dit zijn de geboortestenen per maand

MaandGeboortesteen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn
AprilDiamant
MeiSmaragd
JuniLichte amethist
JuliRobijn
AugustusPeridoot
SeptemberSaffier
OktoberRozenkwarts
NovemberGele topaas
DecemberBlauwe topaas


Geboortesteen van januari: de granaat

 • Dieprode kleur
 • Staat voor vriendschap, puurheid, gezondheid, kracht, geloof en moed
 • De naam komt van het Latijnse woord “granatum”, dat “met korrels” betekent
 • Beschermt je tegen de duivel en vergiftiging
 • Brengt je veilig thuis als je op reis bent
 • De steen voor ridders en krijgers

Interessante weetjes over de granaat

De granaat is een massief en korrelig kristal en wordt meestal gewonnen in de Verenigde Staten, Sri Lanka en Afrika. De granaat komt het meest voor als dieprode variant, maar bestaat ook in de kleuren oranje, roze, groen, bruin, zwart, wit en transparant.

In het Oude Egypte werd de granaat beschouwd als bloed van Isis, de godin van vruchtbaarheid, leven en dood. In vroegere grafvondsten zijn oorbellen en kettingen ontdekt, waardoor blijkt dat al meer dan 3500 jaar de granaat wordt verwerkt in sieraden. Ook zou de granaat een krachtig amulet tegen het boze oog zijn en de gezondheid van de drager beschermen. De Oude Grieken droegen granaat ook om de liefde in stand te houden tussen geliefdes die elkaar lange tijd niet zien. Bij het weerzien zou de liefde snel weer opbloeien als beiden een granaat bij zich droegen. Deze helende steen werd daarnaast ook gebruikt om blokkades los te maken en de bloedcirculatie te bevorderen.

De granaat wordt tegenwoordig beschouwd als één van de mooiste halfedelstenen. Er zijn zelfs granaten die van kleur kunnen veranderen. Bij daglicht zijn ze olijfgroen en bij kunstlicht lichtroze.

Lees ook: Granaat sieraden: jouw dosis passie, energie en bescherming in een shiny jasje

De geboortesteen van februari: Amethist

 • Paarse kleur
 • Heeft een beschermende en zuiverende werking
 • Populair bij koningen en keizers
 • Bevordert het concentratievermogen
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de amethist

De amethist behoort tot de groep van kwartskristallen en komt voor in holtes van vulkanische rotsen. De oorsprong van zijn naam komt uit het Grieks, maar de amethist is vooral te vinden in landen als Brazilië, Uruguay, Namibië en Oostenrijk. De amethist ziet er niet alleen mooi uit, maar zou zelfs bepaalde helende krachten hebben. Deze geboortesteen wordt beschouwd als een wonder tegen slechte magie en zou effectief werken om de geest en ruimtes te zuiveren, maar ook om het concentratievermogen vergroten. De amethist werd vroeger vaak gedragen door koningen en keizers en werd verwerkt in scepters en kronen.

Lees ook: Amethist sieraden: de steen die je intuïtie versterkt

De geboortesteen van maart: Aquamarijn 💎

 • Helderblauwe kleur
 • Vernoemd naar “aqua marina”, Latijns voor zeewater
 • Het amulet van zeelieden; beschermt tegen gevaren van de zee
 • Symbool van liefde, vrede en veiligheid

Interessante weetjes over de aquamarijn

Aquamarijn kan naast blauw ook kleurloos, groen en geel van kleur zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans en wordt gevonden in landen als Brazilië, Pakistan, Madagaskar en Zimbabwe.

De aquamarijn heeft een sterk kalmerende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Het maakt oprecht, eerlijk, tolerant, onbezorgd, ontspannen en helpt je om in het moment te leven. Het dragen van aquamarijn bevordert je communicatieve skills en helpt je bij het goed verwoorden van ideeën. De steen verscherpt de waarneming en bevordert zelfexpressie waardoor je doelgerichter leeft. Ook bevordert aquamarijn spirituele groei, intuïtie en helderziendheid. De aquamarijn werd vroeger gebruikt om onwaarheden en valse vrienden te ontdekken door middel van kleurveranderingen én om het weer te voorspellen.

Fysiek werkt de steen verkoelend, brengt balans in het hormoonstelsel en stimuleert groei. Het heeft een positieve werking op de keel, klieren, schildklier, hypofyse, ogen, het gebit en de kaak. Aquamarijn kan verlichtend werken bij hoesten, huidaandoeningen en ontstekingen. Tenslotte kan het de vochtbalans herstellen, vermindert het stressgerelateerde darmklachten en kalmeert het overmatige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën en auto-immuunziekten.

Lees ook: Aquamarijn sieraden: voor rust, vertrouwen en helderheid

diamant


De geboortesteen van april: Diamant

 • Hardste van de edelstenen
 • De naam is afgeleid van het Griekse ‘adamas’ wat onoverwinnelijk of ontembaar betekent
 • Zou ziekten kunnen genezen als je het ’s nachts draagt
 • Brengt rijkdommen met zich mee

Interessante weetjes over de diamant

De diamant is de hardste edelsteen van allemaal en bestaat uit natuurlijk voorkomende materiaal. Onder andere in Centraal en Zuid-Afrika, Canada, Brazilië, India en Australië is de diamant te vinden. De steen kan kleurloos zijn maar ook geel, bruin, groen, blauw, roze en rood. De diamant biedt een heel zuivere, geconcentreerde lichtenergie en is bijzonder krachtig en intens. Het versterkt je verbinding met Goddelijke en hogere energieën en bevordert hierdoor spirituele inzichten en helderziendheid. De steen kan naar binnen gericht ook belangrijke inzichten geven en diepe lagen van jezelf en je bewustzijn bereiken. De diamant kan heel goed in combinatie met andere edelstenen gedragen worden omdat het de werking van andere stenen versterkt. Een diamant kan tijdens een meditatie op het derde oog geplaatst worden voor een sterk inzichtgevende en transformerende werking.

De geboortesteen van mei: Smaragd

 • Wordt ook wel ‘groene schoonheid’ genoemd
 • Staat voor rust, harmonie, evenwicht en groei
 • Brengt wijsheid, geduld en vruchtbaarheid
 • Maakt helderziend en geneest slechtzienden

Interessante weetjes over de smaragd

Smaragd stenen ontstaan door de combinatie van de mineralen beryllium en chroom en doordat deze niet vaak dicht bij elkaar voorkomen, zijn smaragden daardoor ook erg bijzonder en zeldzaam. De groene kleur van de smaragd ontstaat door het chroom en de diepte van het groen hangt weer af van de hoeveelheid van dit materiaal.

De smaragd is een van de oudste edelstenen die door de mens gebruikt wordt en staat al meer dan 4000 jaar bekend als heel- en siersteen. In het Oude Egypte, waar de steen werd gevonden, kregen mummies vaak een smaragd in hun mond en werden graftombes met de smaragd versierd omdat werd geloofd dat men kon genezen uit de dood.

Ook zou je door het dragen van de smaragd genezen van ziekte, onvruchtbaarheid en slechtziendheid verhelpen, maar ook de intelligentie verhogen. Er werd ook gedacht dat de smaragd je in staat kon stellen om de toekomst te voorspellen wanneer deze onder de tong gelegd werd.

Cleopatra en Julius Caesar waren groot fan van de smaragd. Cleopatra droeg de steen om haar schoonheid te benadrukken en Julius Caesar gebruikte de steen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De smaragd is nog steeds populair bij keizers en koningen, vandaar ook dat de smaragd wordt gezien als de ‘koning van de edelstenen’.

Weer even terug naar nu… Smaragd helpt je om niet over je grenzen te gaan en om op tijd gas terug te nemen. Zodat je weer met nieuwe energie verder kunt gaan waar je bent gebleven. Je talenten worden beter gebruikt en niet opgebrand.

Lichamelijk heeft smaragd een gunstige werking op groei, op het zuiveren van de huid en sterkt het geheugen. Het werkt positief op het gezichtsvermogen.

Lees ook: Smaragd sieraden: een symbool van wijsheid, groei en vruchtbaarheid


De geboortesteen van juni: Lichte amethist

 • Beschermt tegen dronkenschap
 • Populair bij heiligen en vorsten
 • Ondersteunt in vroomheid en celibaat
 • Goed voor de huid

Interessante weetjes over de lichte amethist

De lichte amethist behoort tot de groep van kwartskristallen en komt voor in holtes van vulkanische rotsen. De oorsprong van zijn naam komt uit het Grieks, maar de amethist is vooral te vinden in landen als Brazilië, Uruguay, Namibië en Oostenrijk. De lichte amethist ziet er niet alleen mooi uit, maar zou zelfs bepaalde helende krachten hebben. Deze geboortesteen wordt beschouwd als een wonder tegen slechte magie en zou effectief werken om de geest en ruimtes te zuiveren, maar ook om het concentratievermogen te vergroten. De lichte amethist werd vroeger vaak gedragen door koningen en keizers en werd verwerkt in scepters en kronen.

Prasioliet (groene Amethist) is door vulkanische activiteit verhitte Amethist. Hierdoor krijgt het zijn groene kleur. Het kristal is vanwege zijn prachtige groene kleur en krachtige werking een zeer gewilde edelsteen. Hij zet negatieve energie om in positieve energie en helpt verloren balans te hervinden. Het stimuleert het creatief denken en het durven doorzetten van hartenwensen. Dit mooie kristal brengt rust en verwarmt het hart. De steen heeft dan ook een positieve werking op het hart en kan hartritmestoornissen verminderen.

Lees ook: Amethist sieraden: de steen die je intuïtie versterkt

De geboortesteen van juli: Robijn

 • Symbool voor liefde en passie
 • De steen zou donker worden wordt als het kwaad in de buurt is
 • Geeft moed en gezag
 • De koning onder de stenen

Interessante weetjes over de robijn

De robijn is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund (bruin-zwart tot roze-rood) heet robijn en andere kleuren heten saffier.

Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend. De steen activeert het hart chakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed. Robijn maakt sterk en beschermt hierdoor tegen psychische aanvallen en mensen die energie bij je weghalen. Het bevordert een heldere, scherpe kijk, concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen. Lichamelijk geeft de steen ook kracht en vitaliteit en helpt tegen uitputting en apathie. Robijn werkt ontgiftend en heeft een positieve werking op de bloedcirculatie, koorts, nieren en bijnieren, de voortplantingsorganen, de milt en infectieziekten.

Lees ook: Robijn sieraden: de edelsteen van passie, moed en vitaliteit

De geboortesteen van augustus: Peridoot

 • Geelgroene, olijfgroene tot donkergroene kleur
 • Geeft de drager zelfvertrouwen en fysieke kracht
 • Vertraagt het verouderingsproces
 • Steen van de zon volgens de Egyptenaren

Interessante weetjes over de peridoot

De peridoot is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige glans. Het is een beschermende en reinigende steen. De steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig en assertief en helpt je je eigen weg te volgen. Peridoot helpt om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties (zoals woede en jaloezie) los te laten. Peridoot heeft een activerend effect, stimuleert de stofwisseling en werkt sterk ontgiftend en stimulerend voor de lever. Het heeft een positieve werking op het hart, longen, galblaas, darmen, thymus, milt en de ogen. Peridoot heeft een positief effect op bipolaire stoornissen.

Lees ook: Peridoot sieraden: de betovering van vernieuwing en groei

De geboortesteen van september: Saffier

 • Donkerblauwe kleur
 • Beschermt de drager tegen vergiftiging
 • Vermindert lichamelijke klachten
 • Kan de toekomst voorspellen
 • Verliest zijn glans als het door iemand wordt gedragen die niet eerlijk is

Interessante weetjes over de saffier

De saffier is een variant van het korundmineraal, een mineraal dat zeshoekige cilindervormige kristallen vormt. De rode korund heet robijn en de andere kleuren heten saffier. De stersaffier heeft een stervormig patroon door insluitsels dat alleen kan worden waargenomen wanneer het licht er op een bepaalde manier invalt.

De steen heeft een sterk effect op de psyche en hersenen. De saffier werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zorgt voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken en gaat hiermee bepaalde psychische problemen, zoals wanen, hallucinaties en niet coherent kunnen denken, tegen. Saffier beschermt ook tegen psychische aanvallen en mensen die je mentaal proberen te domineren. De steen heeft een kalmerende werking op het lichaam en werkt hierdoor koortsverlagend en pijnstillend en vermindert stress. Verder heeft saffier een positief effect op aandoeningen van de hersenen en zenuwen (bijvoorbeeld epilepsie), ogen, het bloed en de aders.

Lees ook: Saffier sieraden: een blauwe oase van rust en sereniteit

De geboortesteen van oktober: Rozenkwarts

 • Roze kleur
 • Symbool voor vrede en hoop
 • Het is de steen van onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede
 • Kalmerend, geruststellend en helpt bij trauma’s
 • Herstelt vertrouwen en harmonie

Interessante weetjes over de rozenkwarts

Rozenkwarts is roze van kleur en behoort tot de kwarts-familie. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans.

Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Tenslotte helpt het bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Lees ook: Rozenkwarts sieraden: de edelsteen van liefde en harmonie voor jezelf en anderen

De geboortesteen van november: Gele topaas

 • Zou vrouwen vruchtbaarder maken
 • Geeft de drager moed
 • Beschermt tegen een plotselinge dood
 • Voorkomt depressie

Interessante weetjes over de gele topaas

Een topaas is vaak strogeel maar kan ook wit, grijs, groen, blauw (zie hieronder) of oranje zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling (geestelijk en spiritueel) en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt je je eigen weg te vinden en te volgen te vertrouwen op je eigen innerlijke bron aan kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen (meridianen) in balans en stimuleert artistieke creativiteit. Fysiek versterkt de gele topaas de zenuwen, ondersteunt de huid en ondersteunt bij anorexia. Ook heeft de steen een positieve werking op de schildklier.

De geboortesteen van december: Blauwe topaas

De topaas heeft in het geel en blauw dezelfde werking. Zie hierboven de uitleg bij de maand november voor alle informatie.


Lees ook: Topaas sieraden: sprankelend en betoverend, een ode aan kleur en elegantie

Combinatie van verschillende edelstenen

Geloof jij in de werking van edelstenen en herken je de beschrijving van jouw geboortesteen? En zou jij een sieraad met je geboortesteen of toch liever een andere edelsteen dragen? 💍

Plaats een reactie