Smaragd sieraden: een symbool van wijsheid en groei

Smaragd, de betoverende groene edelsteen die al eeuwenlang de verbeelding prikkelt. We kennen allemaal de prachtige groene kleur, maar laten we eens dieper graven in de fascinerende kenmerken van deze bijzondere edelsteen. Ontdek niet alleen waar smaragden hun oorsprong vinden, maar ook waar je de mooiste smaragd sieraden kunt vinden bij diverse Nederlandse merken.

Het ontstaan van de smaragd

In een tijdperk dat de aarde nog in zijn eigen creatieve oven smeulde, vonden smaragden hun oorsprong. Diep onder de aardkorst koelde en stolde magma, waardoor mineralen kristallen vormden. Smaragden ontstonden uit het mineraal beril, met chroom als tovenaar die verantwoordelijk is voor de groene kleur. Colombia is de schatkamer voor de mooiste smaragden, maar ook in Brazilië, de Verenigde Staten, Afghanistan, Australië, Rusland én Zuid-Afrika schitteren deze groene juweeltjes.

De kleur van de smaragd

Smaragden dragen altijd een groene primaire kleur, maar spelen soms met blauwe of gele boventonen. Metaal, in de vorm van chroom, vanadium en ijzer, danst subtiel door de edelsteen en bepaalt de exacte schakering. Hoe helderder de steen, hoe kostbaarder! 💚

De geschiedenis van de smaragd

De naam smaragd is afkomstig van het Latijnse woord smaragdus of smaragein (daar is nog wat onduidelijkheid over). Smaragdos betekent ‘groene steen’ en smaragein ‘donderen of onweren’. Het is dus mogelijk dat de smaragd eigenlijk ‘dondersteen’ heet. Er zijn ook andere theorieën die verwijzen naar het Arabische achmardi (‘groenachtig’) of het Hebreeuwse bâréket (‘schitterende steen’).

Smaragd is al 4000 jaar bekend als siersteen of helende steen. In veel culturen staat smaragd voor eeuwige jeugd of zelfs onsterfelijkheid. De groene kleur wordt gezien als symbool van het altijd terugkerende groen na een winter.

De eigenschappen van de smaragd

De smaragd staat bekend als de steen van succesvolle liefde en heeft spirituele eigenschappen die een positieve invloed uitoefenen op emoties en het evenwicht tussen lichaam, geest en ziel. Smaragd sieraden versterken liefde, vriendschap en helderziendheid.

Lichamelijke voordelen

Smaragd zou enorm veel positieve effecten op je lichaam hebben. Zo zou de huid gaver worden wanneer je een smaragd sieraad op de huid draagt, ondersteunt de smaragd bij longkwalen én verbetert de steen de fijne motoriek. Ontstekingen aan het zenuwstelsel, hoofdpijnen en spijsverteringsklachten zouden daarnaast door het dragen van smaragd sieraden kunnen worden verminderd.

Mentale voordelen

De smaragd zou een positieve werking hebben op je hartchakra en voorhoofdchakra. De steen zou het hartchakra openen en je helpen te leven vanuit onvoorwaardelijke liefde voor je omgeving. Smaragd zou daarnaast ook beschermen tegen zware psychische stoornissen en je innerlijke groeikracht stimuleren.

Emotionele veerkracht, zelfrespect, tevredenheid en plezier in het leven zijn een paar eigenschappen op emotioneel vlak die worden toegekend aan de smaragd edelsteen.

Smaragd sieraden

Hoe verzorg je smaragd sieraden?

Let er wel op dat deze edelsteen niet zo hard is als diamant, dus ben voorzichtig bij het dragen en vermijd contact met scherpe voorwerpen. Ook schoonmaakartikelen of andere chemische producten kunnen schade veroorzaken. Het beste is om de steen schoon te maken met lauw water, milde zeep en een zacht borsteltje en daarna te drogen met een katoenen doek. Met de juiste verzorging kan deze steen generaties meegaan en dus als vintage ring, oorbellen, ketting of armband gedragen worden door je kinderen en kleinkinderen.

Shop jouw favoriete smaragd sieraad

Smaragd is een fantastische steen met bijzondere eigenschappen die iedereen kan helpen op emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Ontdek de mooiste smaragd sieraden in de blog en kies jouw favoriete ring, armband, ketting of paar oorbellen dat het beste bij je past. Staat jouw nieuwe sieraad hier niet tussen, maar wil je verder kijken in de webshop van het merk? Klik dan op het merk waar je meer over wilt weten en kijk daar verder. Happy exploring! 💚

Plaats een reactie