Sieraden schoonmaken: zo houd je jouw sieraden in topconditie

Je sieraden schoonmaken is van groot belang om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Daarom hebben we alle tips op een rij gezet om je sieraden te verzorgen zodat je precies weet waar je op moet letten per materiaalsoort. En de slimme trucs, kende je ze al?

1. Reinig je sieraden regelmatig

Zo verwijder je stof, vuil en opbouw van lotions en parfums van je sieraden.  Het is belangrijk om te weten dat het schoonmaken per materiaal kan verschillen omdat elk materiaal zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van sieraden per materiaal:

Goud

Gouden sieraden kunnen het beste worden schoongemaakt met warm water en een mild sieraadreinigingsmiddel. Gebruik een zachte tandenborstel om in de kleinere gedeeltes te reinigen. Ook kun je bier gebruiken. Superhandig want je hebt het vast in huis.

Zilver

Zilveren sieraden kunnen worden schoongemaakt met een speciaal zilverpoetsmiddel of een mengsel van baking soda en warm water. Gebruik een zachte tandenborstel om in de kleinere gedeeltes te reinigen. Geen baking soda of zilverpoetsmiddel in huis? Zilver schoonmaken met ketchup kan ook. In plaats van tussen de schoonmaakmiddelen zoeken, kun je dus gewoon je koelkast openmaken.

Platina

Platina sieraden kunnen worden schoongemaakt met een mild sieraad reinigingsmiddel of een mengsel van warm water en milde zeep. Gebruik een zachte tandenborstel om in de kleinere gedeeltes te reinigen.

Edelstenen

Edelstenen sieraden kunnen worden schoongemaakt met een mild sieraad reinigingsmiddel of een mengsel van warm water en afwasmiddel. Gebruik een zachte tandenborstel om de stenen te reinigen zodat je beschadigingen voorkomt. Even poetsen en je diamant schijnt weer als vanouds!

Parels

Parel sieraden kunnen worden schoongemaakt met een mild sieraad reinigingsmiddel of een mengsel van warm water en milde zeep. Gebruik geen zachte tandenborstel of scherpe voorwerpen om de parels te reinigen, om beschadiging van de parels te voorkomen.

2. Draag sieraden niet tijdens het zwemmen, sporten en schoonmaken

Zweet, chloor en zeewater staan in de top 3 van dingen die je sieraden ruïneren. Laat je accessoires dus lekker thuis bij een dagje strand en draag ze niet tijdens je sportsessie. Doe je dit wel, dan kunnen je sieraden beschadigen of verkleuren.

Pas op met parfum, haarlak en make-up

Hoe goed je haar ook zit na het gebruik van haarlak en hoe lekker je ook ruikt, je sieraden worden er echt minder blij van als ze in aanraking komen met deze producten. Ze hebben namelijk invloed op het oxidatieproces en maken zilver bijvoorbeeld zwart. Doe je op het allerlaatst je accessoires in of om zodat je ze zo lang mogelijk mooi houdt.

3. Bewaar sieraden op een veilige plaats en apart van elkaar

Gebruik bijvoorbeeld een sieradendoosje met meerdere vakjes, zodat je ringen, armbanden en kettingen elkaar niet raken. Zo houd je ze schoon, kunnen de verschillende materialen geen schade aanrichten bij elkaar én raak je ze niet kwijt. We hebben de mooiste sieradendoosjes van hout, glas, acryl, leer, kunstleer, bamboe, linnen, papier maché, edelsteen, keramiek, ABS (je weet wel, hetzelfde materiaal als waar LEGO blokjes van zijn gemaakt) en parelmoer/schelpen op een rijtje gezet.

4. Laat je sieraden periodiek professioneel schoonmaken en controleren op eventuele beschadiging of slijtage

Dit kun je bij een juwelier doen, maar vanuit je eigen huis kan inmiddels ook! Met deze handige reiniger maak je in no time jouw sieraden schoon. Ook te gebruiken om je bril, make-up kwasten en horloge mee te reinigen, zo relaxt dat deze sieradenreiniger bestaat. #lifehack

5. Vakantietip: haal je kettingen door een rietje

Zo komen je sieraden niet door elkaar en in de war te zitten. Handig!

6. Toch een ketting in de knoop?

Met babyolie of -poeder en een naald krijg je jouw ketting zo uit elkaar. Zowel babyolie als babypoeder maakt je ketting gladder en daardoor makkelijker om uit elkaar te halen. Met een naald kun je bij stukjes waar je met je vingers misschien niet bij kunt. Et voila, jouw kettingen heb je in een handomdraai uit elkaar en je kunt ze weer snel dragen.

Meer tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vind je deze tips handig? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ben als eerste op te hoogte van meer informatie en tips over sieraden.