Allergie voor sieraden? Dit zijn de beste materialen

Heb je een allergie voor sieraden? Dan zijn sommige materialen helaas niet geschikt om te dragen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste sieraden kiest die jouw huid wél waardeert, kun je kiezen uit verschillende materialen. We leggen je hieronder uit welke dit zijn.

Let op chemische stoffen

Sieraden kunnen chemische stoffen bevatten die een allergische reactie van de huid kunnen veroorzaken. Een van de meest voorkomende vormen van contactallergie is nikkelallergie. Een rode, jeukende en/of schilferende huid kan een teken zijn. Als je eenmaal allergisch bent voor nikkel kan een klein beetje nikkel al genoeg zijn om huidklachten te krijgen. Let bij het kopen van sieraden dan op de zuiverheid. Hoe zuiverder het edelmetaal, hoe minder nikkel het bevat. Uit gouden of zilveren sieraden met een hoge zuiverheid komt meestal geen nikkel vrij.

Sieraden van hypoallergeen materiaal

Stainless steel, goud, zilver, titanium en zirkonia zijn allergievrije materialen. Chirurgisch staal is ook allergievrij, meestal worden hier piercings van gemaakt.

Sieraden met een beschermlaag

Een tweede optie zijn sieraden die bedekt zijn met een laagje vergulding of rhodium. Door deze laag toe te voegen aan het oppervlak van het sieraad, kun je ervoor zorgen dat je huid geen allergische reactie krijgt van het materiaal binnenin. Het proberen waard, toch?

Sieraden schoonmaken

Ook belangrijk: regelmatig je sieraden schoonmaken

Draag je sieraden niet vaak en komt er een laagje stof op de sieraden? Dan is het mogelijk dat je last krijgt van allergieën door de stof. Schoonmaken is dus soms voldoende om je sieraden weer opnieuw te dragen. Maar als je sieraden wel veel draagt en stof niet het issue is, kun je toch ineens last krijgen van allergieën. Dit komt door vuil en andere allergenen die achterblijven op jouw ringen, armbanden en kettingen. Maak dus regelmatig je sieraden schoon. Hoe je dit doet? Per materiaal zijn de beste schoonmaaktrucs anders.