Allergie voor sieraden? Dit zijn de beste materialen

Heb je een allergie voor sieraden? Dan zijn sommige materialen helaas niet geschikt om te dragen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste sieraden kiest die jouw huid wél waardeert, kun je kiezen uit verschillende materialen. We leggen je hieronder uit welke dit zijn en waar je jouw nieuwe favoriete sieraden kunt ontdekken.

Allergie voor sieraden? Let op chemische stoffen

Sieraden kunnen chemische stoffen bevatten die een allergische reactie van de huid kunnen veroorzaken. Een van de meest voorkomende vormen van contactallergie is nikkelallergie. Een rode, jeukende en/of schilferende huid kan een teken zijn dat je voor dit materiaal allergisch bent. Een klein beetje nikkel kan al genoeg zijn om huidklachten te krijgen, ook als er veelal andere metalen in het sieraad zitten. Let bij het uitzoeken van sieraden dus op de zuiverheid van het edelmetaal. Uit gouden of zilveren sieraden met een hoge zuiverheid komt meestal geen nikkel vrij.

Sieraden van hypoallergeen materiaal

Stainless steel, goud, zilver, titanium en zirkonia zijn allemaal allergievrije materialen. Chirurgisch staal is ook allergievrij, al vind je hier weinig sieraden van en worden er voornamelijk piercings van gemaakt.

Sieraden met een extra beschermlaag

Een tweede optie zijn sieraden die bedekt zijn met een laagje vergulding of rhodium. Door deze laag toe te voegen aan het oppervlak van het sieraad, kun je ervoor zorgen dat je huid geen allergische reactie krijgt van het materiaal binnenin. Het proberen waard, dus!

Ook belangrijk: regelmatig je sieraden schoonmaken

Sieraden schoonmaken

Draag je sieraden niet dagelijks en bewaar je ze op een plek waardoor er stof op komt? Dan is het mogelijk dat je last krijgt van allergieën door de stof. Schoonmaken is dus soms voldoende om je sieraden weer opnieuw te dragen. Maar als je sieraden wel veel draagt en stof niet het issue is, kun je toch ineens last krijgen van allergieën. Dit komt door vuil en andere allergenen die achterblijven op jouw sieraden. Je sieraden schoonmaken is dus erg belangrijk.

Bewaar je sieraden in een sieradendoos om ze te beschermen

Ook kun je ervoor kiezen om je sieraden te bewaren in een dichte sieradendoos. Zo krijgt stof geen kans en is het ook niet mogelijk dat je sieraden nat worden. Laat ze dus zeker niet in de badkamer liggen, maar berg ze netjes op om er zo lang mogelijk van te genieten.

Ontdek jouw favoriete allergievrije sieraden bij SRDN

Nu je weet welke sieraden geschikt zijn om te dragen kan het shoppen beginnen! In deze blog ontdek je de meest geweldige sieraden van Nederlandse merken. Vaak gebruikt een merk één type metaal, dus als je een sieraad vindt dat je aanspreekt maar je benieuwd bent naar de rest van de collectie, kijk dus zeker ook nog even verder op de website van het merk om je perfecte aanwinst te ontdekken. Happy shopping!