Waarom je sieraden van verschillende materialen niet bij elkaar moet bewaren

Als sieradenliefhebber weet je waarschijnlijk hoe verleidelijk het is om je collectie steeds verder uit te breiden. Maar hoe bewaar je die mooie nieuwe aanwinsten (en je all-time favorites) op de juiste manier?

Bescherm je sieraden: vermijd deze veelgemaakte opbergfouten

Jouw prachtige sieradendoos met vele vakjes is misschien wel het mooiste decor in je badkamer, maar het is niet voor niets belangrijk om gouden en zilveren sieraden gescheiden te houden. Universiteitshoofddocent materiaalwetenschappen Marcus Young legt namelijk uit dat als je deze metalen samen bewaart er een ‘galvanische cel’ kan ontstaan. Dit kan leiden tot corrosie en oxidatie-reductiereacties die je sieraden beschadigen en verkleuren. Met name koperen en zilveren sieraden zijn erg gevoelig voor deze reactie.

Ook kunnen er krassen op je sieraden ontstaan als je verschillende metalen samen bewaart. Dit omdat het ene metaal zachter is dan het andere. Platina oxideert niet, maar het kan krassen oplopen omdat het zachter is dan goud. Als je platina en gouden sieraden bij elkaar bewaart, kan het goud voor krassen zorgen op je platina sieraden en dat zorgt voor een doffere afwerking.


Zorg er dus voor dat je jouw verschillende sieraden goed opbergt en niet bij elkaar bewaart. Dit kan in een van deze mooie sieradenopbergers, maar je kunt ook je sieraden in individuele plastic zakjes bewaren. Ideaal voor als je veel reist!

Dus, om ervoor te zorgen dat je sieraden er stralend uit blijven zien, geef ze de ruimte, houd ze schoon en droog en houd verschillende materialen apart. Zo hoef je ze niet te laten repareren of te laten polijsten en van het geld dat je daarmee bespaart kun je, precies, jezelf een mooi nieuw sieraad cadeau geven! 💍

Plaats een reactie