Medicijngebruik en sieraden: wat je moet weten

Medicijngebruik kan wel eens resulteren in het zwart worden van goud of zilver. Waarom dit gebeurt en hoe je jouw sieraden kunt beschermen tegen deze ongewenste veranderingen lees je in deze blog.

Chemische reactie tussen medicijnen en sieraden

Het fenomeen van verkleuring is te wijten aan chemische reacties tussen bepaalde medicijnen en metalen. Bij sommige mensen ontstaat er dus een reactie dat leidt tot het zwart worden van goud of zilver. De boosdoeners zijn vaak zwavelverbindingen in medicijnen, die een chemische reactie aangaan met de metalen in je sieraden.

Reacties op sieraden van verschillende materialen

Gouden sieraden

Puur goud (24 karaat) reageert niet op medicijnen, maar veel sieraden bevatten legeringen die wel kunnen verkleuren. Kijk dus goed naar of je sieraad van echt goud is gemaakt of van een combinatie van materialen. Denk bijvoorbeeld aan gold plated, gold vermeil of gold filled, waarbij een dun laagje goud wordt aangebracht op een ander materiaal zoals brass, koper of 925 sterling zilver.

Zilveren sieraden

Zilver reageert vaak met zwavel en zuurstof, wat resulteert in een donkere aanslag. Niet alleen medicatie kan hiervoor zorgen. Iedere huid is anders en daardoor heeft iedere huid weer een ander effect op zilver. Als je huid een hogere zuurgraad heeft, zullen je zilveren sieraden ook eerder zwart en dof worden.

Bescherm je sieraden met deze tips:

  1. Doe je sieraden af voordat je medicatie inneemt om direct contact te vermijden.
  2. Draag je sieraden niet op de plek waar je medicijnen aanbrengt, zoals op je pols bij een zalf. De armband kun je eventueel wel om je andere pols dragen, of laat hem voor een periode af tot je de zalf niet meer nodig hebt.
  3. Poets regelmatig je sieraden met een zachte doek. Voor zilveren sieraden kan een zilverpoetsmiddel nuttig zijn.
  4. Overweeg andere materialen en kies voor sieraden van roestvrij staal of titanium, die minder gevoelig zijn voor verkleuring.
  5. Als je sieraden ernstig zijn aangetast, overweeg dan een professionele reiniging bij een juwelier.

Met deze tips blijven je sieraden mooi, ongeacht je medicijngebruik. Onthoud dat regelmatig onderhoud en voorzorgsmaatregelen belangrijk zijn om je favoriete sieraden mooi te houden.