Het verschil tussen gold plated, brass en stainless steel sieraden

Ben je op zoek naar gouden sieraden, maar vind je ze erg prijzig? We feel you. Gelukkig zijn er betaalbare goudkleurige sieraden te vinden voor een leuker prijsje. Ken je bijvoorbeeld de materialen gold plated, brass en stainless steel al? Dit zijn dé drie bekende alternatieven waardoor je goudkleurige sieraden kunt dragen (en geld overhoudt om ze niet alleen thuis te dragen 😉).

Het verschil tussen deze materialen leggen we je hieronder uit, zodat je gemakkelijk jouw favoriete keuze kunt maken én gemakkelijk bij je nieuwe favoriete merk kunt shoppen. Handig!

Gold plated sieraden

Gold plated sieraden (ook wel verguld genoemd) zijn gemaakt van een basis metaal zoals koper, zilver of messing. Ze worden vervolgens onderdompelt in vloeibaar goud waardoor er een laagje goud over het sieraad komt. Als extra beschermlaag wordt er soms nog een ecoating aangebracht. Dit geeft het sieraad een gouden uitstraling, maar het is dus belangrijk om te weten dat er niet 100% goud gebruikt wordt voor gold plated sieraden.

Er zijn verschillende kleuren gold plating verkrijgbaar, afhankelijk van het aantal karaats in de plating. Zo is een 14 karaats gold plating lichter van kleur dan een 18 karaats gold plating. Hoe meer karaats, hoe donkerder geelgoud het sieraad dus wordt. De meeste sieradenmerken maken gebruik van de 14 karaats, omdat deze niet iets zachter ogen.

Wil je graag de precieze stappen van het plating proces ontdekken? We zochten het voor je uit.

Voordeel van gold plated sieraden

Het enige voordeel van gold plated sieraden is de prijs. Als je deze gold look sieraden vergelijkt met echt gouden sieraden dan scheelt het enorm.

Nadeel van gold plated sieraden

Het nadeel van gold plated sieraden is dat deze laag door invloeden van buitenaf er afslijt. Zo heeft een ring meer te verduren dan een ketting met hanger. Bedenk dus goed welk sieraad je graag wil hebben en of het op de lange termijn interessanter is om toch voor een ander materiaal te kiezen.

Brass sieraden

Brass is een metaalsoort gemaakt van koper en messing en van zichzelf al goudkleurig. Het materiaal is van zichzelf al sterk en kan goed bewerkt worden om er sieraden van te maken. Brass sieraden worden bij het dragen iets donkerder, daarbij mag je denken aan de kleur van vintage goud. Sieraden gemaakt van brass kun je poetsen zodat ze weer glimmend worden en lichter van kleur.

Voordelen van brass sieraden

Eén van de voordelen van brass sieraden is dat het, net als de gold plated variant, een betaalbare optie is. Brass sieraden zijn daarnaast onderhoudsarm en kunnen eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek of een speciaal sieraadreinigingsmiddel. Ook zijn ze nikkelvrij.

Nadelen van brass sieraden

Een van de nadelen van brass sieraden is dat het kan verkleuren of oxideren als het wordt blootgesteld aan zweet, parfum of andere chemische stoffen. Het is daarom belangrijk om brass sieraden niet te dragen tijdens sporten en zwemmen. Ook kun je het beste pas je sieraden in omdoen nadat je parfum hebt gebruikt. Zo komt er geen directe parfumspray op je sieraden.

gold plated

Stainless steel sieraden

Stainless steel sieraden worden gemaakt van roestvrij staal, een legering van ijzer, koolstof, chroom en soms andere elementen. Dit maakt het een zeer duurzaam en stevig materiaal, dat ook bestand is tegen corrosie en roest. Hierdoor zijn stainless steel sieraden een populaire keuze voor sieraden die vaak worden gedragen.

Voordelen van stainless steel

Stainless steel wordt ook wel edelstaal of roestvrij staal genoemd. Een van de grootste voordelen van stainless steel sieraden is dat het hypoallergeen is. Dit betekent dat het minder kans heeft om allergische reacties te veroorzaken dan sommige andere materialen, zoals zilver of goud. Een goede keuze dus als je last hebt van een gevoelige huid. Daarnaast zijn stainless steel sieraden ook zeer onderhoudsarm. Ze hoeven niet vaak gepoetst of gereinigd te worden en kunnen gewoon worden afgeveegd met een vochtige doek om stof en vingerafdrukken te verwijderen.

Nadelen van stainless steel

Een van de nadelen van stainless steel sieraden is dat het een iets hoger prijskaartje heeft dan sommige andere materialen zoals brass. Anderzijds, stainless steel sieraden zijn vaak zeer duurzaam en zullen in de loop der tijd meer waard worden, omdat ze niet snel verkleuren, oxideren of beschadigen.

Shop jouw favoriete goldlook sieraden

Heb je met deze voor- en nadelen een goede keuze kunnen maken voor jouw favoriete materiaal? Kijk dan zeker ook even verder in de webshop van het merk waar je nog meer sieraden ontdekt! ⭐💍