Voorkom uitgerekte oorlellen met deze tips

Grote en opvallende oorbellen zijn mooi om te dragen, maar niet altijd goed voor je oren. Als je ze vaak draagt, kun je last krijgen van uitgerekte oorlellen. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. Want hoe mooi de oorbellen ook zijn, ze zijn je wellicht toch geen permanent uitgerekte oorlellen waard…

Uitgerekte oorlellen

Het is helaas geen fabel: je oren kunnen echt uitrekken door het dragen van te zware oorbellen. Plastisch chirurgen zoals dokter Edward Miranda waarschuwen hiervoor. Hij zegt tegen Huffington Post: “Als je vaak hele zware oorbellen draagt, kunnen je oren een beetje uitscheuren, vooral als je per ongeluk wel eens achter iets blijft haken. Dit komt doordat een dun stukje huid al het gewicht moet dragen.”

Zelfs als je geen oorbellen draagt, gaan je oorlellen naarmate je ouder wordt een beetje hangen. Moeten ze vaak zware oorbellen dragen, dan kunnen ze vervroegd verouderen. Tegen veroudering an sich kun je helaas niet zoveel doen, omdat er op oudere leeftijd van nature al minder elastine en collageen in de huid van je oorlel zit. Cosmetisch arts Brenninkmeijer zegt dat het blijvende schade aan kan richten. “Je kunt het gaatje met een hechting proberen te verkleinen, bijvoorbeeld door een operatie, maar het gaat nooit helemaal terug naar hoe het was.”

Gelukkig zijn er een aantal hacks om toch af en toe die zware statement-oorbellen te kunnen dragen, zónder je oorlellen teveel te belasten. We zetten er een paar voor je op een rij:

Oorbellifters

Bredere achterkantjes, ook wel ear-ups genoemd, zorgen voor meer grip voor je oorbel. Het achterkantje verspreidt het gewicht van de oorbel over je gehele oorlel. Zo voelt het minder zwaar aan en zullen je oorlellen ook minder uitrekken.

Pleister achter je oor

Op TikTok is deze hack helemaal viral gegaan: met een pleister op de achterkant van je oorlel voelen je oorbellen minder zwaar aan. Zo werkt het: knip een klein stukje van het plakkende deel van een pleister en plak dit aan de achterkant van je oorlel tegen het gaatje aan. De enige uitdaging is het prikken van je oorbel door de pleister heen. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, zorgt de stevige basis ervoor dat je oorbellen deels op het stukje materiaal steunen en niet volledig op jouw huid.

Draag oorbellen niet te lang

Een heel simpele tip en misschien herkenbaar: tijdens je ochtendroutine doe je je oorbellen in en als je naar bed gaat, doe je ze pas weer uit. Probeer ze toch maar eerder uit te doen, bijvoorbeeld zodra je thuiskomt. Zo verklein je de kans op het uitrekken of -scheuren van je gaatjes.

Wil je jouw oorbellen bijvoorbeeld heel graag op een feest dragen en merk je na een paar uur toch wel dat je last ervaart? Stop ze dan toch maar in je tasje, en je zult vanzelf merken dat je je weer wat lichter voelt en wat meer genieten op de dansvloer.

Zijn je oorlellen voor je gevoel al uitgerekt?

Er zijn speciale serums die beweren dit op te lossen. Cosmetisch arts Brenninkmeijer geeft hyaluronzuurfiller als mogelijke tip, maar benadrukt wel dat ze niet voor volledig herstel zorgen. Het is een afbreekbaar product dat het volume van je oorlel snel herstelt en wordt vaker gebruikt als je wat ouder bent. Wil je dit proberen? Mix het serum dan met een dagcrème of ’s nachts met je nachtcrème.

Of kies geweldige lichtgewicht oorbellen van deze merken

Wil je graag langere tijd je favoriete oorbellen dragen en is het paar dat je bezit toch niet helemaal geschikt door het gewicht? Ontdek dan de mooiste oorbellen van Nederlandse merken die perfect bij je passen. Zo heb je én geen last meer van zware oorbellen en hoef je niet na te denken over het op tijd uitdoen of het dragen van een stukje pleister achter je oor, én kun je de hele dag genieten van de mooiste oorbellen waar je van houdt.