Alles over gold/silver plated sieraden

Als je mooie en betaalbare sieraden zoekt, ben je waarschijnlijk de termen ‘gold plated’ en ‘silver plated’ al eens tegengekomen. Maar, wat zijn plated sieraden precies en waar vind je de mooiste Nederlandse plated sieraden? Well, let’s find out!

Wat zijn gold/silver plated sieraden?

Een gold of silver plated sieraad heeft een basis van metaal en krijgt eroverheen een laagje goud of zilver. Bijvoorbeeld: een koperen ring met een laagje goud wordt een goldplated ring genoemd. Deze sieraden zijn goedkoper dan een volledig gouden of zilveren sieraad doordat koper goedkoper is dan echt goud of zilver.

Hoe werkt het plating-proces?

Het plating-proces kan per merk iets verschillen, al is dit over het algemeen de werkwijze:

 1. Het sieraad heeft eerst alleen nog het basismateriaal, meestal messing of koper;
 2. Het sieraad wordt grondig schoongemaakt en afgespoeld;
 3. Het sieraad wordt ondergedompeld in een koperen voorbehandeling. Dit zorgt ervoor dat de laag goud of zilver beter blijft zitten en het sieraad mooi blijft sprankelen;
 4. Het sieraad wordt gedroogd;
 5. Het sieraad wordt ondergedompeld in een vloeibare variant van 18 karaat goud of puur zilver. Dit is de hoofdlaag die het sieraad de “look and feel” van goud/zilver geeft;
 6. Het sieraad wordt opnieuw gedroogd;
 7. Het sieraad wordt ondergedompeld in een hypoallergene en transparante vloeistof dat elektro-coating wordt genoemd. Hierbij wordt elektriciteit gebruikt om de plating beter en egaler te hechten. Deze laag beschermt het goud- of zilverlaagje extra;
 8. Het sieraad heeft nu een shiny kleur en is nauwelijks te onderscheiden van een sieraad dat volledig uit goud of zilver bestaat!

Wat is het verschil tussen silver/gold plated, filled en vermeil?

Naast goldplating bestaan er ook gold filled en gold vermeil sieraden. In het kort: bij gold filled sieraden moet minimaal 5% van het gewicht bestaan uit de goudlaag, terwijl dit bij gold plated sieraden niet het geval is. Bij gold vermeil moet het basismateriaal zilver zijn, terwijl dit bij gold plated sieraden verschillend kan zijn.

Lees ook: Alle verschillen tussen gold filled, gold plated en gold vermeil sieraden

Waar moet je op letten bij het kopen van een silver of gold plated sieraad?

Hoe lang een plated sieraad mooi blijft, hangt af van verschillende factoren:

Er zijn twee soorten plating

Chemische plating en plating met echt edelmetaal. Goldplated sieraden met echt edelmetaal bevatten vaak 18 karaats goud. De chemische variant bevat alleen wat kleurstof en is dus minder van kwaliteit.

Het type sieraad speelt een rol

Een goldplated ring zal bijvoorbeeld meer in aanraking komen met water, zeep en schoonmaakmiddel dan een goldplated ketting. Hierdoor is de kans groot dat een goldplated ketting langer mooi blijft. Doe altijd je sieraden af als je gaat douchen en zwemmen, maar let er ook op dat je je ringen niet draagt als je gaat schoonmaken of je handen wast. Je zult zien dat je sieraden dan veel langer mooi blijven.

Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag plating is

De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel de plating zal slijten. Één micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een sieraad van 5 micron ongeveer vijf jaar.

Hoe houd je gold plated sieraden mooi?

Plated sieraden zijn hot! Maar hoe voorkom je dat jouw prachtige goldplated of silverplated sieraad zijn mooie kleur verliest? Geen zorgen, met deze tips blijven ze heel lang mooi!

 • Houd je sieraden uit de buurt van water en chemicaliën: doe ze af tijdens het schoonmaken, handen wassen of bij het gebruik van parfum en andere cosmetica.
 • Doe eerst je parfum op en daarna pas je sieraden om. Ook bij het gebruik van haarlak is het verstandig om je sieraden af te doen.
 • Draag plated sieraad niet tijdens het sporten of zwemmen.
 • Doe je sieraden af voor je gaat slapen en berg ze op in een sieradendoosje, zodat ze elkaar niet beschadigen en stofvrij blijven.

Wat als mijn plated sieraad groen uitslaat?

Als je plated sieraad groen uitslaat, heeft dat te maken met de zuurgraad van je huid en dit kan dus per persoon verschillen. Maak je sieraad voorzichtig schoon met lauwwarm water en een zachte doek en het sieraad is weer as good as new.

Shop jouw favoriete plated sieraden

Ben je in deze blog jouw nieuwe plated sieraden al tegengekomen? Mooi! Door te klikken op jouw favoriete sieraad kom je terecht op de webshop van het Nederlandse sieradenmerk van jouw keuze. Shop gemakkelijk daar jouw sieraad en kijk zeker ook even verder in het assortiment van dit merk. Wie weet vind je naast een geweldige ring ook wel een armband, ketting of paar oorbellen dat je anders niet was tegengekomen. Voor welk sieraad ga jij?

Plaats een reactie