Alles over gold/silver plated sieraden

Als je mooie en betaalbare sieraden zoekt, ben je waarschijnlijk de termen “gold plated” en “silver plated” al eens tegengekomen. Maar, wat zijn plated sieraden precies?

Wat zijn gold/silver plated sieraden?

Een gold of silver plated sieraad heeft een basis van metaal en krijgt eroverheen een laagje goud of zilver. Bijvoorbeeld: een koperen ring met een laagje goud wordt een goldplated ring genoemd. Deze sieraden zijn goedkoper dan een volledig gouden of zilveren sieraad doordat koper goedkoper is dan echt goud.

Hoe werkt het plating-proces?

Het plating-proces kan per merk iets verschillen, maar dit is over het algemeen de werkwijze:

 1. Het sieraad heeft eerst alleen nog het basismateriaal, meestal messing of koper;
 2. Het sieraad wordt grondig schoongemaakt en afgespoeld;
 3. Het sieraad wordt ondergedompeld in een koperen voorbehandeling. Dit zorgt ervoor dat de laag goud beter blijft zitten en het sieraad mooi blijft sprankelen;
 4. Het sieraad wordt gedroogd;
 5. Het sieraad wordt ondergedompeld in een vloeibare variant van 18 karaat goud. Dit is de hoofdlaag die het sieraad de “look and feel” van goud geeft;
 6. Het sieraad wordt opnieuw gedroogd;
 7. Het sieraad wordt ondergedompeld in een hypoallergene en transparante vloeistof die elektro-coating wordt genoemd. Hierbij wordt elektriciteit gebruikt om de plating beter en egaler te hechten. Deze laag beschermt het goudlaagje extra;
 8. Het sieraad heeft nu een sprankelende gouden kleur en is nauwelijks te onderscheiden van een sieraad dat volledig uit goud bestaat.


Wat is het verschil tussen gold plated, gold filled en gold vermeil?

Naast goldplating bestaan er gold filled sieraden of sieraden van gold vermeil. In het kort: bij gold filled sieraden moet minimaal 5% van het gewicht bestaan uit de goudlaag, terwijl dit bij gold plated sieraden niet het geval is. Bij gold vermeil moet het basismateriaal zilver zijn, terwijl dit bij gold plated sieraden verschillend kan zijn.

Lees ook: Alle verschillen tussen gold filled, gold plated en gold vermeil sieraden

Waar moet je op letten bij het kopen van een gold plated sieraad?

Hoe lang een plated sieraad mooi blijft, hangt af van verschillende factoren:

Er zijn twee soorten plating

Chemische plating en plating met echt edelmetaal. Goldplated sieraden met echt edelmetaal bevatten vaak 18 karaats goud. De chemische variant bevat alleen wat kleurstof en is dus minder van kwaliteit.

Het type sieraad speelt ook een rol

Een goldplated ring zal bijvoorbeeld meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een goldplated ketting. Hierdoor is de kans groot dat een goldplated ketting langer mooi blijft.

Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag plating is

De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel de plating zal slijten. Één micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een sieraad van 5 micron ongeveer vijf jaar.

Hoe houd je gold plated sieraden mooi? Tips & tricks!

Plated sieraden zijn hot! Maar hoe voorkom je dat jouw prachtige goldplated of silverplated sieraad zijn mooie kleur verliest? Geen zorgen, wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet zodat jouw plated sieraad er altijd op zijn best uitziet.

Hoe blijven gold plated sieraden mooi?

 • Houd je sieraden uit de buurt van water en chemicaliën: doe ze af tijdens het schoonmaken, handen wassen of bij het gebruik van parfum en andere cosmetica.
 • Doe eerst je parfum op en daarna pas je sieraden om. Ook bij het gebruik van haarlak is het verstandig om je sieraden af te doen.
 • Draag je plated sieraad niet tijdens het sporten of zwemmen.
 • Doe je sieraden af voor het slapen gaan en berg ze zorgvuldig op, zodat ze elkaar niet beschadigen.

Wat als mijn plated sieraad groen uitslaat?

Geen paniek! Als je plated sieraad groen uitslaat, heeft dat te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Maak je sieraad voorzichtig schoon met lauwwarm water en een zachte doek.

Kies uit de mooiste plated sieraden!

Bij plated sieraden hoef je niet te kiezen tussen stijl en budget. Wij hebben de mooiste plated kettingen, oorbellen, armbanden en ringen voor je uitgelicht. Voor welke ga jij?

Plaats een reactie