Hoe herken je écht goud? Ontdek het snel!

Ontdek hoe je echt goud kunt herkennen en voorkom het kopen van nep gouden sieraden met deze handige tips en tricks.

Kijk naar het keurmerk

In Nederland zijn juweliers verplicht om goud te laten keuren en te voorzien van een keurmerkstempel. Het aantal karaat wordt weergegeven in drie cijfers. Bijvoorbeeld 585 staat voor 14 karaat en 750 staat voor 18 karaat. Zo kun je dus eenvoudig zien of jouw sieraad van echt goud is gemaakt.

Hoe herken je echt goud uit het buitenland?

Als het goud afkomstig is uit het buitenland, kan het uitdagender zijn om de echtheid vast te stellen. Het Nederlandse keurmerk is namelijk niet wereldwijd erkend. Het is daarom verstandig om te controleren of er een internationaal erkend keurmerk aanwezig is. Als dat niet het geval is, overweeg dan een goudtest om de echtheid te verifiëren.

Andere aanwijzingen voor echt of nep goud

Echt goud verkleurt niet en laat geen vlekken achter. Een krastest kan ook helpen om te bepalen of het goud echt is. Kras met het goud op een keramieken bord en kijk of het streepje een goudkleurige tint krijgt. Als het goud echt is, zal dit het geval zijn. Let wel op: als je deze test doet kan het gebeuren dat er een krasje op je sieraad komt.

Naast echt gouden sieraden bestaan er ook gold plated, filled en vermeil

Echt gouden sieraden kunnen best prijzig zijn, maar gelukkig zijn er alternatieven zoals gold filled, gold plated en gold vermeil sieraden. Deze sieraden zien er net als echt gouden sieraden prachtig uit, zonder dat je je portemonnee hoeft te plunderen.

Vergelijk en kijk

Als je twijfelt of het goud echt is, vergelijk het dan met een sieraad waarvan je zeker weet dat het echt is. Je ziet het verschil waarschijnlijk direct. Een aanwijzing voor nep goud is dat dit materiaal veel geler is. Goud is ook niet magnetisch, dus als je een zware magneet gebruikt en het goud blijft liggen, is de kans groot dat het echt is.

Echt goud

Goud laten testen bij een juwelier

Als je er echt zeker van wilt zijn dat het goud echt is, kun je het laten testen bij een juwelier. Elke juwelier is in staat om een goudtest uit te voeren en je te vertellen of het goud echt is.

Shop jouw favoriete gouden sieraden

Wil je online gouden sieraden shoppen? Veel sieradenmerken vermelden per sieraad van welk materiaal deze is gemaakt. Kies dus een van de sieraden uit deze blog en bekijk alle specificaties van het sieraad in de webshop van het merk. Vaak kun je ook gemakkelijk met het merk chatten en eerst meer informatie achterhalen. Zo vind je heel gemakkelijk jouw nieuwe favoriete gouden ring, armband, ketting of paar oorbellen in slechts een paar klikken. Handig! Oh, en alle sieraden op onze website zijn ontwikkeld door een Nederlands merk. Heel duurzaam dus!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste duurzame sieradencollecties door de mooiste merken? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! No spam, we promise.

Plaats een reactie