Koraal sieraden: ontdek de meest zeldzame accessoires

Bloedkoraal is een heel kostbare en zeldzame edelsteen. Met zijn herkenbare rode kleur, glans en unieke geschiedenis is het een van de meest bijzondere accessoires. Ontdek alles wat je wil weten over deze edelsteen uit de oceaan en vind de mooiste (bloed)koraal sieraden.

Het ontstaan van bloedkoraal

Bloedkoraal is een edelsteen met een extreem trage groeisnelheid. Het vormt zich in riffen, atollen en koraalbanken, waar vertakte bouwsels van kalk, bekend als bloedkoraalskeletten, ontstaan. Deze skeletten kunnen verschillende kleuren aannemen, waaronder rood, wit, zwart en blauwig. De rode variant is het meest kostbaar en wordt het vaakst gebruikt in sieraden. De bloedkoraal wordt tegenwoordig niet meer uit de zee gewonnen, omdat dit schadelijk is voor het koraalrif.

Fun facts over bloedkoraal sieraden

De vindplaats van koraal

Koraal is voornamelijk te vinden in het Middellandse-Zeegebied op dieptes variërend van 2 tot 300 meter. De rode variant groeit tot 40 cm hoogte, terwijl de zwarte zelfs 3 meter kan groeien. Het duurt vele jaren om zelfs een centimeter bloedkoraal te laten groeien, je kunt je dus voorstellen dat koraal sieraden erg uniek zijn.

Bijzondere historie

Duizenden jaren lang hebben mensen bloedkoraal gebruikt vanwege de overtuiging dat het rijkdom, wijsheid en geluk brengt. Het werd al in de oudheid gebruikt voor sieraden en andere decoratieve objecten. In Nederland was bloedkoraal vooral in de 16e en 17e eeuw populair.

De waarde van bloedkoraal sieraden

Het winnen van bloedkoraal is tegenwoordig streng verboden, wat bijdraagt aan de zeldzaamheid ervan. Bloedkoraal sieraden zijn dus heel waardevol en doordat je ze generatie op generatie kunt doorgeven, blijven ze hun waarde behouden.

Let op de gevoeligheid van koraal

Onbewerkt koraal is mat, maar na polijsten krijgt het een prachtige glans. Oude koralen kunnen een vette glans hebben of iets aan de matte kant zijn. Bloedkoraal is gevoelig voor hitte, zuren en hete baden. Draag de sieraden dus niet tijdens het douchen, zwemmen of schoonmaken om ze mooi te houden. Het is mogelijk om de koraal sieraden schoon te maken met lauw water zonder zeep en een zachte tandenborstel.

Ook prachtig: bamboe koraal sieraden

Bloedkoraal is een beschermd koraal doordat deze de afgelopen jaren massaal uit de zee is gehaald. Het is daarom nu verboden om bloedkoraal te oogsten. Door de schaarste is de bamboekoraal ter vervanging geïntroduceerd. Ook echt prachtig om te zien! Of je nu voor een echt koraal sieraad gaat of voor de bamboe variant, je hebt er echt mooie juweeltjes tussen zitten.

Ben je naast de bloedkoraal ook benieuwd naar andere rode edelstenen? Dan is de robijn, granaat of jaspis edelsteen misschien wel jouw nieuwe favoriet.

Shop jouw favoriete (bamboe) koraal sieraden

Als je op zoek bent naar een uniek en waardevol sieraad, dan is bloedkoraal of bamboekoraal een goede keuze. Bij verschillende Nederlandse sieradenmerken vind je de mooiste varianten. Een selectie vind je hierboven, maar bekijk ook zeker de webshops van deze merken om hét perfecte bloedkoraal sieraad te vinden. ❤️

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste sieradencollecties door de mooiste merken? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! No spam, we promise.