Ontdek de verschillen tussen bijoux, sieraden en juwelen

Termen zoals bijoux, sieraden en juwelen worden vaak door elkaar gebruikt en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Hoewel ze allemaal verwijzen naar prachtige accessoires, dragen ze toch subtiele nuances met zich mee die het waard zijn om te ontdekken. Lees snel verder!

Bijoux: accessoires voor iedereen

Bijoux is een term die wordt gebruikt om accessoires te beschrijven die over het algemeen gemaakt zijn van niet-edele metalen en imitatie-edelstenen. Ze zijn ontworpen om voor een klein bedrag sieraden te kunnen dragen. Dus zonder de hoogwaardige eigenschappen van echt goud en zilver, en echte edelstenen en parels, kun je alsnog leuke sieraden shoppen. Een bekende naam in de winkelstraten is bijvoorbeeld Bijoux Brigitte, waar je voor een kleine prijs terecht kunt en waar je veelal sieraden vindt die ingekocht zijn. Want voor zo’n kleine prijs kunnen de accessoires simpelweg niet met de hand gemaakt worden.

Sieraden: tussen bijoux en juwelen in

De accessoires die onder de term sieraden vallen zijn iets minder gemakkelijk te omschrijven dan de term bijoux. Sieraden kunnen namelijk gemaakt worden van allerlei soorten materialen. Van puur goud en zilver, maar het is ook mogelijk dat je sieraden tegenkomt die gemaakt zijn van stainless steel met een laagje goud eroverheen (vergulde sieraden), echte edelstenen en parels, maar ook neppe, en dan heb je ook nog sieraden gemaakt van polymeerklei, resin (epoxy), leer, acryl, stof, keramiek, porselein, gerecycled plastic, noem het maar op.

Juwelen: met de hand en echte edelmetalen gemaakt

En juist als sieraden gemaakt zijn van edele metalen zoals goud, zilver, platina, echte edelstenen en diamanten kun je deze accessoires juwelen noemen. Het woord juweel werd vroeger meer gebruikt dan nu, maar mocht je echt naar een juweel op zoek zijn dan kun je vaak terecht bij een (online) juwelier. Juwelen worden altijd met de hand gemaakt, terwijl sieraden soms naast handgemaakt ook ingekocht kunnen zijn. De grens is dus redelijk vaag tussen sieraden en juwelen in. Juwelen zijn het meest waardevol, vaak worden deze accessoires ook generatie op generatie doorgegeven. Dit terwijl je met een bijoux kettinkje bijvoorbeeld al na een tijdje verkleuringen ziet.

De subtiele grenzen tussen deze drie termen

Het onderscheid tussen bijoux, sieraden en juwelen is dus niet altijd strikt, en de grenzen tussen deze termen kunnen soms vervagen. Bijoux kunnen bijvoorbeeld elementen van juwelen bevatten, zoals imitatie-edelstenen die zijn ontworpen om echte edelstenen na te bootsen. Maar ook sieraden kunnen worden gezien als juwelen en andersom. Het is maar net welke beleving je zelf hebt bij het sieraad dat je ziet of draagt en welke waarde je eraan hecht.

Door goed te kijken naar het type materiaal dat is gebruikt en door de prijs van het accessoires in acht te nemen, kun je vaak al ontdekken welke sieraden met de hand zijn gemaakt of in grote voorraden ingekocht worden. Het voordeel van het dragen van bijoux accessoires is dat je weinig geld kwijt bent voor een nieuw paar oorbellen of armbandje. Kies je juist voor een ketting dat gemaakt is van roestvrij staal met een laagje goud eroverheen, dan weet je dat je sieraad tegen een stootje kan, dat je ermee kunt zwemmen en dat jouw ketting lang meegaat. Kies je juist voor een juweel, bijvoorbeeld een mooie zegelring in echt goud, dan kun je deze jarenlang dragen én er misschien zelfs nog je dochter later blij mee maken.

Draag accessoires die je het mooist vindt én waar je je goed bij voelt

Bijoux, sieraden en juwelen zijn dus allemaal termen die staan voor het woord accessoires. En met een accessoire kun je jouw eigen stijl benadrukken en je outfit wat meer opleuken. Want zeg nou zelf, een mooi paar oorbellen verdient het gewoon om naast je mooie gezicht te bungelen en die ketting die je al zo lang wil hebben kun je gewoon niet laten liggen.

Dus of je nu kiest voor een accessoire in bijoux, als sieraad of als juweel, it’s all up to you. En wat je natuurlijk ook kunt doen is een combinatie van alles. Vind je het belangrijk dat je oorbellen van roestvrij staal met goud gemaakt zijn, omdat je ze tijdens de wekelijkse zwemsessie graag inhoudt (of laten we eerlijk zijn, ze vergeet uit te doen) en daarbij graag wat meerdere armbandjes draagt met edelstenen die niet per se echt hoeven te zijn; mix en match en draag wat je zelf wilt dragen.