Porseleinen sieraden: uniek, handgemaakt en duurzaam

Porseleinen servies en bloempotten ken je vast al, maar wist je dat er ook steeds vaker porseleinen sieraden worden gemaakt? In deze blog ontdek je alles over dit veelzijdige en fantastische materiaal.

Wat is porselein?

Porselein is een specifieke vorm van keramiek en wordt gemaakt van een mengsel van kaolien (een witte klei), kwarts en veldspaat. Door verhitting wordt deze samenstelling hard en ontstaat er, tadaa!, porselein.

Hoe worden porseleinen sieraden gemaakt?

Voordat er sieraden kunnen worden gemaakt is het eerst nodig om een massa porselein te ontwikkelen. Dit proces kan enkele maanden duren. De witte klei wordt namelijk eerst in een donkere ruimte bewaard zodat het kan ‘rotten’. Zonder toevoegingen van kwarts en veldspaat is het niet mogelijk om de witte klei om te toveren tot porselein.

Dit zit zo: door de kwarts wordt de massa minder vet – zo kan de klei goed drogen – en door veldspaat toe te voegen wordt de baktemperatuur verlaagd. Dankzij de toevoeging van kwarts wordt de massa bij verhitting daarnaast glasachtig. Door deze twee materialen samen te voegen met de witte klei ontstaat er een zachte massa. Het water wordt vervolgens uit de massa geperst en zo ontstaat het ‘deeg’.

Het deeg wordt daarna in een gipsen mal gegoten, daarna biscuit gebakken en vervolgens met de hand verder afgewerkt. Vaak krijgt het porselein nog een glazuurlaag zodat de sieraden mooi afgewerkt worden. De porseleinen sieraden worden daarnaast nogmaals op een hoge temperatuur gebakken.

Wat zijn de voordelen van porseleinen sieraden?

Porseleinen sieraden zijn heel sterk, duurzaam en omdat ze met de hand worden gemaakt ook nog eens one of a kind. Door het gladde oppervlak is het mogelijk om de sieraden af te werken met glazuur, airbrush en ze met de hand te schilderen, waardoor prachtige unieke sieraden ontstaan. Porselein reageert daarnaast niet op chemicaliën, verkleurt niet, is bestand tegen hoge temperaturen én is waterdicht.

De sieraden bevatten ook altijd andere materialen zodat je de sieraden kunt dragen, dus als je van plan bent om met je nieuwe porseleinen oorbellen of ketting te zwemmen, zorg er dan voor dat de rest van het sieraad is gemaakt van waterproof materialen.