Legeringen in goud, hoe zit dat precies?

Gouden sieraden zijn nooit 100% gemaakt van puur goud. Puur goud (24 karaat) is namelijk van nature een zacht materiaal. Om sieraden te creëren moet het goud harder zijn, anders buigt het terwijl je het draagt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door een extra materiaal toe te voegen wordt het sieraad vormvast. Hoe dit proces werkt leggen we je graag uit.

Wat is goud eigenlijk?

Eerst even terug naar wat goud precies is. Goud is een edelmetaal. Dit is een scheikundige benaming voor metalen die geen last hebben van aantasting door zuur of oxidatie. Dit is dan ook voor een beperkt aantal metalen weggelegd. Ook zilver en platina mogen zich edelmetaal noemen.

De eigenschappen van goud

Goud is erg zwaar door zijn hoge dichtheid. Daarnaast heeft goud een opvallende gele kleur, de meeste edelmetalen hebben namelijk een grijze of ietwat witte kleur. Goud is schaars en daarom ook erg kostbaar. Het vertrouwen in goud is groot, want goud behoudt zijn waarde en zal niet van de één op andere dag helemaal niets meer waard zijn.

Wat is een legering?

Om een sieraad vormvast te krijgen, zijn meerdere metalen nodig. Een menging van meerdere, vloeibare metalen in een ander metaal wordt dus legering genoemd. Afhankelijk van de gekozen legering ontstaat er een goudkleur in een bepaald gehalte.   

De verschillende goudkleuren

1. Geelgoud

Puur goud heeft een donkergele kleur, tegen oranje aan. Om het te kunnen verwerken tot sieraden moet het harder gemaakt worden. Hiervoor wordt zilver en koper toegevoegd. Met als resultaat: geelgouden sieraden.

2. Witgoud

De basis van witgoud is geel. Er zijn meerdere componenten nodig om een witgouden kleur te creëren. Vroeger werd nikkel toegevoegd aan goud voor een witgouden kleur. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer, omdat het materiaal vaak een allergische reactie opwekt. De legering van witgoud bestaat uit puur goud gemengd met palladium, zilver of zink. De natuurlijke kleur van witgoud is en blijft wit met een zachte gele glans. Om het witgouden sieraad stralend wit te maken, wordt het afgewerkt met een laagje rhodium. Dit laagje slijt door het dragen op den duur af, waardoor de natuurlijke kleur van witgoud naar boven komt.

3. Roségoud

Om een roségouden kleur te krijgen, wordt koper gemengd met puur goud. Voor een lichtere tint wordt een klein percentage wit metaal toegevoegd, zoals zilver.

Goed om te weten: geel-, wit- en roségoud zijn alle drie evenveel waard. Mits ze hetzelfde karaatgehalte hebben.

Shop jouw favoriete gouden sieraden met legering

Het begrijpen van legeringen van goud in sieraden is cruciaal bij het zoeken naar het perfecte accessoire. Het heeft niet alleen invloed op de duurzaamheid, maar ook op de kleur en esthetiek van jouw sieraad. Ontdek jouw favoriete nieuwe geelgouden, witgouden of roségouden sieraden bij verschillende Nederlandse merken in deze blog en shop zeker ook even verder op hun website want er is zoveel moois te vinden. Happy shopping!

Beeld: Blush Jewels