Welke sieraden verkleuren niet?

Van je nieuwe sieraden wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Niets is zo vervelend als het zien van je favoriete sieraad dat na verloop van tijd verkleurt en zijn glans verliest. Gelukkig zijn er materialen die wel tegen een stootje kunnen en hun kleur en glans behouden, zélfs na langdurig dragen en blootstelling aan verschillende elementen. Ontdek welke sieraden niet verkleuren en waarom, zodat je de beste keuze kunt maken bij het kiezen van jouw nieuwe sieraden.

Roestvast staal/roestvrij staal/stainless steel

Roestvast of roestvrij staal wordt ook wel stainless steel genoemd en heeft een legering van ijzer, chroom en nikkel. De sieraden zijn daarom bestand tegen corrosie, roest en verkleuring. Het is een zeer sterk en duurzaam metaal dat vaak wordt gebruikt voor sieraden. Je kunt sieraden van roestvrij staal namelijk gewoon dragen tijdens het douchen, zwemmen of sporten en ze zullen niet verkleuren!

Goud

Goud is een van de meest populaire edelmetalen en wordt al duizenden jaren gebruikt voor sieraden. Goud is van nature een zacht metaal en daarom wordt het vaak gelegerd met een ander materiaal om het sieraad sterker te maken. De meest voorkomende legering voor gouden sieraden zijn 14k en 18k goud, waarbij goud wordt gemengd met andere metalen zoals zilver of koper. Door deze toevoeging van materialen kunnen sieraden beter bewerkt worden en zijn ze minder fragiel. Afhankelijk van hoeveel karaat je sieraden zijn, zoveel écht goud zit erin.

Hoe minder zuiver goud een sieraad is, hoe harder en goedkoper deze zal zijn in vergelijking met dezelfde sieraden met een hoger karaatgehalte. Gouden sieraden die in Nederland verkocht worden moeten minimaal 14 karaat bevatten, zodra dit lager is mag je het geen echt goud noemen.

Echter, zelfs met deze legeringen kunnen gouden sieraden na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan lucht, vocht, parfums, lotions en andere chemicaliën.

Het is daarom belangrijk om gouden sieraden regelmatig schoon te maken en op te bergen op een droge, veilige plek om verkleuring te voorkomen. Als een gouden sieraad al verkleurd is, kan het professioneel gereinigd worden om de oorspronkelijke glans en kleur te herstellen.

Lees ook: Waarom zit er kleurverschil in 9, 14, 18 en 24 karaats gouden sieraden?

Zilver (925 sterling silver)

Zilveren sieraden staan erom bekend dat ze niet snel verkleuren of oxideren. Dit komt doordat zilver van nature een stabiel metaal is en niet reageert met zuurstof in de lucht of andere stoffen zoals chloor en zwavel. Precies zoals goud worden zilveren sieraden ook gemaakt uit een legering, maar dan van zilver. Zilveren sieraden zijn gemaakt van een combinatie van zilver met, meestal, koper.

De meest zuivere vorm van zilver wordt ook wel aangegeven als 925 sterling zilver. Dit is de aanduiding voor de beste kwaliteit zilver. De legering van sterling zilver bestaat in dit geval uit 92,5% zilver. Als zilveren sieraden na verloop van tijd toch dof worden, kunnen ze eenvoudig worden gepoetst met een zilverpoetsmiddel om de glans en kleur te herstellen.

Zilveren sieraden worden vaak met een gouden laagje bewerkt, waardoor gold plated sieraden ontstaan. Draag je lange tijd je sieraden en doe je ze bijvoorbeeld nooit af tijdens het douchen, schoonmaken en zwemmen? Dan is het mogelijk dat de plating van het sieraad gaat. Je ziet dan alsnog de binnenzijde, zilver, van je ring, armband, ketting of oorbellen.

Platina

Platina is een van de meest duurzame edelmetalen die er bestaan. Het is een zeldzaam zilverwit edelmetaal dat gewaardeerd wordt om zijn hardheid, dichtheid en helderheid. Platina is niet gevoelig voor invloeden van lucht, water, zuurstof of zelfs zoutzuur en kan dus niet roesten of verkleuren. Zelfs na jarenlang dragen blijft platina er als nieuw uitzien. Platina wordt niet voor niets het metaal zonder zwakheden genoemd.

Platina is echter wel een kostbaar metaal omdat het erg schaars is. Daarom zijn sieraden van platina duurder dan sieraden van andere edelmetalen. Je vindt platina sieraden daarom het vaakst in verlovings- en trouwringen.

Titanium

Titanium is een zeer sterk en licht metaal dat niet roest of corrodeert. Het is ook bestand tegen zoutwater, zonlicht en extreme temperaturen. Daarom wordt titanium vaak gebruikt voor sieraden die bestand moeten zijn tegen ruwe omstandigheden, zoals sportieve, avontuurlijke sieraden. Titanium heeft bovendien een karakteristieke grijze kleur die goed past bij moderne en stoere sieraden.

Shop jouw favoriete sieraad dat niet verkleurt via SRDN

Nu je weet welke materialen het meest geschikt zijn om uit te kiezen voor jouw nieuwe sieraden kun je op zoek naar de meest prachtige juweeltjes uit eigen land. Let’s get shopping! 🙂

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste sieradencollecties door de mooiste merken? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! No spam, we promise.

Plaats een reactie