Je ring kleiner of groter maken: wat kan wel en niet?

Heb je een ring die net niet lekker zit en wil je deze perfect laten passen? Lees snel verder voor de mogelijkheden om jouw ring in de juiste maat te krijgen.

Hoe werkt het vergroten of verkleinen van een ring?

Een ring kun je niet zelf vergroten of verkleinen, dit moet je bij een goudsmid laten doen. Bij het vergroten van de ring wordt het door middel van een mal vermaakt of er wordt een stukje edelmetaal tussen gevoegd. Bij het verkleinen van een ring wordt een stukje edelmetaal weggehaald en vervolgens wordt het weer aan elkaar gesoldeerd en mooi afgewerkt.

Kunnen alle ringen vergroot of verkleind worden?

Niet alle ringen zijn geschikt om te vergroten of verkleinen. De materialen goud en zilver zijn hier geschikt voor, maar staal en palladium bijvoorbeeld niet. Deze ringen kunnen breken omdat deze materialen té hard zijn. Ook ringen met bijvoorbeeld zirkonia of diamant kunnen niet altijd op maat gemaakt worden. Hoe meer steentjes er in zitten, des te moeilijker het wordt.

Hoeveel maten kan mijn ring vergroot of verkleind worden?

Een ring kan maximaal 1 maat vergroot of verkleind worden. Een ring met stenen kan maximaal een halve maat vermaakt worden, anders heb je kans dat door het verbuigen van de ring de steentjes los gaan zitten. Deze stenen kunnen namelijk door de spanning los laten. We raden je aan om naar de winkel te gaan of om contact op te nemen via de webshop waar je de ring hebt gekocht voor meer informatie. Je kunt er ook voor kiezen om naar een andere zilver- of goudsmid te gaan voor professioneel advies.

Hoe gaat het vergroten of verkleinen?

De kosten van het op maat laten maken kunnen per ring en merk verschillen. Dit heeft te maken met hoe ingewikkeld het vermaken is, of er edelmetaal moet worden toegevoegd en of er vergroot of verkleind moet worden. Voordat je jouw ring laat vermaken kun je altijd een prijsopgave opvragen.

En als je er toch voor kiest om je ring niet te vermaken maar in dezelfde grootte te houden, dan kun je er eventueel ook voor kiezen om de ring om een andere vinger te dragen. Ook een optie: draag een ring in de juiste maat extra aan je vinger waar je de te grote ring aan draagt. Zo zet je de te grote ring als het ware ‘vast’ en zorg je meteen voor een prachtige ring stacking party aan je vingers!

Plaats een reactie