Wat is het verschil tussen zirkonia en diamant?

Als je op zoek bent naar een sprankelend juweel, kom je vaak zirkonia’s en diamanten tegen. Beide hebben een prachtige glans en schittering, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze edelstenen.

Diamant: de natuurlijke edelsteen

Diamanten zijn ontstaan ​​uit de aarde en worden gedolven uit de grond. Elke diamant is uniek en heeft zijn eigen kleur, grootte en zuiverheid. Een diamant is niet alleen natuurlijk gevormd, maar ook een van de hardste materialen ter wereld. Het is hierdoor zeer duurzaam en kan scherp geslepen worden om een prachtige schittering te creëren.

Zirkonia: het kunstmatige kristal

Zirkonia daarentegen is een synthetisch kristal dat kunstmatig wordt gefabriceerd. Het is een veel betaalbaarder alternatief voor diamanten en heeft een vergelijkbare uitstraling. Het grootste verschil is dat het minder hard is dan diamant en op den duur doffer kan worden. Bovendien kan het niet zo scherp geslepen worden als diamant, wat resulteert in dikkere randen.

De vier kwaliteitsfactoren van diamanten

Als je op zoek bent naar een diamant, zijn er vier belangrijke kwaliteitsfactoren om op te letten, ook wel bekend als de vier C’s:

  1. Slijpvorm (cut): de manier waarop een diamant is geslepen, bepaalt hoeveel het licht reflecteert en de schittering creëert. De briljantgeslepen diamant is de meest populaire slijpvorm.
  2. Kleur (color): diamanten variëren van wit tot geel, maar sommige diamanten hebben ook een zachte roze, zwarte, rode, blauwe, groene of cognac-kleur.
  3. Zuiverheid (clarity): de zuiverheid van een diamant verwijst naar het aantal onvolkomenheden, ook wel insluitsels genoemd, die het heeft. Een diamant die volkomen vrij is van insluitsels is van de hoogste kwaliteit en wordt loepzuiver genoemd.
  4. Karaatgewicht (carat weight): de grootte van een diamant wordt aangeduid met karaat, waarbij één karaat gelijk is aan honderd “puntjes”.

Het verschil tussen zirkonia en diamant samengevat

Het grootste verschil tussen zirkonia en diamant is dat zirkonia kunstmatig gemaakt is en minder hard en duurzamer is dan de diamant. Hoewel zirkonia’s op het eerste gezicht op diamanten lijken, zul je op de lange termijn wel degelijk verschil merken in de kwaliteit en duurzaamheid. Diamanten hebben bovendien een hogere prijs vanwege hun unieke karakter en duurzaamheid. Maar als je op zoek bent naar een betaalbaar alternatief voor diamanten, dan kan zirkonia een goede optie zijn.

Plaats een reactie