Sieraden geschiedenis: hoe zijn sieraden eigenlijk ontstaan?

Sieraden hebben een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, want mensen begonnen al vroeg met het gebruik van verschillende materialen en objecten om zichzelf te versieren. Hieronder vind je een overzicht van hoe sieraden door de eeuwen heen zijn ontstaan:

Vroegste vormen

De oudste bekende sieraden werden gemaakt van natuurlijke materialen zoals schelpen, tanden, botten, stenen en plantaardige materialen. Deze objecten werden aan koorden geregen of gewikkeld en als kettingen of armbanden gedragen.

Edelmetalen en edelstenen

Naarmate de beschavingen zich ontwikkelden, begonnen mensen edelmetalen zoals goud, zilver, koper en brons te ontdekken en te bewerken. Deze metalen werden gebruikt om sieraden te maken die een hogere status en waarde vertegenwoordigden. Edelstenen werden ook steeds meer gebruikt als decoratie in sieraden vanwege hun schoonheid en zeldzaamheid.

De rijken droegen liever sieraden van goud of zilver met zowel edelstenen als halfedelstenen. De armen droegen ook graag sieraden, maar vanwege geldgebrek waren het meestal sieraden van goedkope materialen zoals brons of keramiek. Ze gebruikten gekleurde glazen kralen in plaats van edelstenen.

Oude beschavingen

In oude beschavingen zoals het oude Egypte, Mesopotamië, Griekenland en Rome hadden sieraden een belangrijke culturele en religieuze betekenis. Ze werden vaak gebruikt als statussymbolen, religieuze amuletten of ter ere van goden en godinnen.

Middeleeuwen en Renaissance

Tijdens de middeleeuwen werden sieraden gedragen door edelen en koninklijke families als teken van hun rijkdom en macht. In de renaissanceperiode werden sieraden kunstzinniger en verfijnder, met gedetailleerde ontwerpen en gebruik van edelstenen.

Sinds de jaren zestig van de vorig eeuw zijn in het westen dure materialen minder een statussymbool geworden en werden juist design, vormen en kleuren belangrijker.

Industriële revolutie

Met de komst van de industriële revolutie werden sieraden massaal geproduceerd en werden meer mensen in staat gesteld om betaalbare sieraden te dragen.

Moderne tijd

In de 20e eeuw evolueerde de sieradenindustrie verder, met nieuwe materialen zoals kunststof en roestvrij staal. Ook werden er nieuwe ontwerpstijlen geïntroduceerd, zoals art deco, art nouveau en moderne kunst.

Shop jouw favoriete sieraden

Het ontwerp en de stijl van sieraden blijven voortdurend veranderen en evolueren, maar hun betekenis en schoonheid blijven tijdloos. Ontdek de mooiste sieraden van Nederlandse merken in de blog die de stijl uitdragen van vroegere periodes, maar dan in een nieuw jasje!