Allergisch voor goud? Bestaat dit?

Dat je een allergische reactie kunt krijgen van nikkel heb je vast al eens gehoord, maar is het mogelijk om allergisch te zijn voor goud?

Erg zeldzaam, maar het is mogelijk

Goudallergie wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van andere metalen in gouden sieraden, zoals nikkel of zilver, die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij sommige mensen. Deze reactie wordt vaak aangeduid als allergisch contactdermatitis en kan leiden tot huidirritatie, jeuk, roodheid en uitslag op de plaatsen waar het goud in contact komt met de huid.

Mogelijk zijn 18 karaats sieraden (of hoger) wel geschikt

Mensen met een allergie voor goud kunnen vaak gouden sieraden verdragen die een hoger gehalte puur goud (meestal 18 karaat of hoger) hebben, omdat deze minder andere metalen bevatten. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor goud of als je huidproblemen ervaart wanneer je gouden sieraden draagt, is het raadzaam om een allergietest te laten uitvoeren door een dermatoloog. Zo kun je de oorzaak van de allergische reactie vast laten stellen en passende maatregelen nemen.

Allergievrije materialen voor sieraden

Stainless steel, zilver, titanium en zirkonia zijn andere allergievrije materialen. Stainless steel is duurzaam en roestbestendig, terwijl zilver een klassieke keuze is voor sieraden. Titanium staat weer bekend om zijn lichtheid en sterkte, en zirkonia is een synthetisch materiaal dat vaak wordt gebruikt als een betaalbaar alternatief voor diamanten. Er is dus voldoende keuze om sieraden te dragen als je allergisch bent voor goud.