Welke soorten parels zijn er?

Bij het kiezen van parelsieraden is het goed om te weten welke soorten parels er zijn. Parels zijn te verdelen in twee groepen: natuurlijke parels en gecultiveerde parels. Een veelvoorkomende misvatting is dat gecultiveerde parels geen ‘echte’ parels zijn. Het verschil zit in de oorsprong: natuurlijke parels worden in de natuur gevonden, terwijl gecultiveerde parels worden gekweekt. Beide zijn dus echte parels en beide zijn prachtig!

Het verschil tussen zoet- en zoutwaterparels

Zowel de zoet- als de zoutwaterparel kun je vinden in de natuur, maar beide kunnen ook gekweekt worden. Een leuk weetje: zoutwater parels ontstaan in oesters en zoetwater parels in mosselen.

Akoya parels, Tahiti parels, Zuidzee parels en zoetwaterparels

Het grote voordeel van gecultiveerde parels is dat de kwekers invloed hebben op het milieu waarin de schelpen leven. Hierdoor kunnen mooiere en kwalitatief betere parels worden gekweekt. In de natuur is het lastig om parels van hoge kwaliteit te vinden, en als ze gevonden worden, zijn ze vaak alleen betaalbaar voor de allerrijksten. Bovendien is de winning van natuurlijke parels ecologisch niet verantwoord, terwijl het kweken van parels dat wel kan zijn.

De meeste parels die je tegenwoordig vindt, zijn gekweekt bij speciale parelkwekerijen. Dit zijn de zogenaamde gecultiveerde parels. Er zijn vier belangrijke soorten gecultiveerde parels: Akoya parels, Tahiti parels, Zuidzee parels en zoetwaterparels. De eerste drie zijn zoutwaterparels, de parels die je het vaakst bij sieradenmerken vindt zijn zoetwaterparels.

De soorten parels verschillen in vorm, dit zijn ze:

Je herkent vast de ronde parel zoals te zien in de parelketting van Queen Elizabeth. Je oma droeg waarschijnlijk ook een klassieke parelketting bij bijzondere gelegenheden.

Ronde parels

Binnen de ronde parels is er een enorm verschil in waarde, dit wordt bepaald door de grootte, hoe perfect rond de parel is en wat voor een glans deze heeft. Ronde parels die nagenoeg rond zijn, de mooiste glans hebben worden aangeduid met AAA-kwaliteit. Ronde parels zijn vele malen zeldzamer dan alle andere vormen parels.

Barok parels

Barok parels zijn parels met een onregelmatige vorm. Die onregelmatige vorm varieert van kleine afwijkingen tot grote grillige natuurlijke vormen. Deze parel wordt vaak onterecht een ‘wilde’ parel genoemd, de vorm mag dan wel ‘wild’ aandoen, ook deze parels zijn gekweekt.

Rice en Potato parels

Rice of rijst parels zijn langwerpige parels en lijken een beetje op een rijstkorrel, vandaar zijn naam. De potato parel heeft een ronde tot ovale vorm en lijkt een beetje op een aardappel. Beide parels bestaan in verschillende groottes.

Overige parels

Naast de genoemde soorten zijn er nog veel meer parelvormen, zoals nugget parels (plat aan de onderkant, bol aan de bovenkant), coin parels (muntvormig) en keshi parels (kleine, grillige vormen). We zullen in de toekomst meer aandacht besteden aan deze variëteiten in een nieuwe blog.

De kleur van de soorten parels

De natuurlijke kleur van zoetwaterparels varieert van wit tot zalm, lichtroze en andere pastelkleuren. Daarnaast kunnen parels in alle mogelijke kleuren worden verkregen door middel van twee methoden:

Verven: hierbij worden parels behandeld met zilvernitraat en diverse kleurstoffen. Geverfde parels hebben vaak een kleurconcentratie rondom het boorgat.

Y-straling of Gammastraling: deze methoden veroorzaken een verdonkering van de buitenste laag van de parel, resulterend in een zwart-blauw metaalachtige glans.

Gekleurde parels behouden hun waarde, zelfs na de behandeling die ze hebben ondergaan. Ze zijn dus niet minder waard vanwege hun kleur.

Ben je op zoek naar een parelketting voor mannen?

We hebben de mooiste parelkettingen voor mannen op een rij gezet. Leuk om te geven aan jouw vriend, vader of collega? Van welke wordt hij helemaal enthousiast denk je?

Heb je jouw favoriete parelsieraad gevonden?

Bij SRDN vind je een uitgebreide collectie parelsieraden van Nederlandse merken. Of de sieraden nu met de hand worden gemaakt in Nederland of in samenwerking met ambachtslieden in Portugal of Bali, je vindt vast een geweldige armband, ketting, ring of paar oorbellen met jouw favoriete parel bij een van deze labels. Voor welk sieraad ga jij?