Rhodium en sieraden: wat je moet weten voordat je je sieraden laat rhodineren


Je hebt vast wel eens over rhodium gelezen in je zoektocht naar de mooiste sieraden. Maar wat betekent het? Wat zijn de voordelen en de nadelen van rhodineren? En waarom wordt dit gedaan? We geven je antwoord op al deze vragen. 💍

Wat is rhodineren?

Sieraden rhodineren is het proces van het aanbrengen van een laagje rhodium op een sieraad om het duurzamer en glanzender te maken. Het beschermt tegen slijtage en aantasting door chemicaliën. Dit laagje is heel dun, slechts enkele duizendsten van een millimeter.

Rhodium is een zeldzaam, zilverwit edelmetaal en kan alleen aangebracht worden op zilveren of witgouden sieraden.

Waarom zou je sieraden rhodineren?

Zilver wordt gerhodineerd voor de extra witte glans en om te voorkomen dat zilver oxideert. Oxidatie is een ‘zwarte’ aanslag op zilver, ook wel zwavel genoemd. Het is vergelijkbaar met een laagje roest op metaal. 

Oxidatie is een natuurlijk proces wat ontstaat door invloeden van buitenaf. Dit komt niet altijd voor, het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Het kan ontstaan doordat zilver in contact komt met bijvoorbeeld parfum, bodylotion, make-up of simpelweg de buitenlucht. Ook kan zilver reageren op sommige medicijnen of bij mensen die ziek zijn. Oxidatie is niet schadelijk, maar het is gewoon niet mooi.

Door je sieraden te rhodineren zorg je voor een mooie, heldere glans die niet vervaagt. Ook beschermt de rhodiumlaag het sieraad tegen krassen en aantasting door chemicaliën. Je sieraad laten rhodineren kan een goedkoop alternatief zijn dan het kopen van een geheel nieuw sieraad.

Hoe lang gaat de rhodiumlaag mee?

De duurzaamheid van de rhodiumlaag hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het sieraad, hoe vaak het wordt gedragen en met welke andere materialen het in aanraking komt. Over het algemeen kan een rhodiumlaag tussen de 3 maanden en een jaar meegaan voordat het moet worden vernieuwd. Is het rhodium aangebracht op een verlaagd deel van de ring? Dan kan rhodium levenslang blijven zitten.

Zo blijft jouw gerhodineerde sieraad het langst mooi

Om rhodium zo lang mogelijk goed te houden, raden we je aan je sieraad zo nu en dan enkele minuten in heet water te leggen om schoon te worden. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel. Met een zachte doek kun je jouw sieraad daarna weer glanzend maken of je laat het rustig uit zichzelf drogen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen je sieraad weer opnieuw te laten rhodineren.

Kan elk sieraad worden gerhodineerd?

Niet alle sieraden kunnen worden gerhodineerd. Sommige sieraden, zoals die met edelstenen of parels, zijn te delicaat om te worden onderworpen aan het rhodineringsproces. Het is belangrijk om het advies van een professionele juwelier te vragen voordat je besluit om een sieraad te laten rhodineren.

Is het rhodineren van sieraden duur?

De kosten van het rhodineren van sieraden variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en het type sieraad, de kwaliteit van de rhodium en de kosten van de arbeid. Over het algemeen is het rhodineren van sieraden relatief goedkoop in vergelijking met het kopen van een nieuw sieraad. Vraag voor jouw specifieke sieraad dus aan een juwelier in de buurt wat de exacte kosten zijn en weeg dit af tegen de waarde van jouw sieraad.

Want als je iedere drie maanden opnieuw naar de juwelier gaat om jouw zilveren ring te laten rhodineren, kun je eventueel ook kiezen voor een sieraad van een ander materiaal. Er zijn vele juweliers die hebben besloten om niet (meer) te rhodineren en dit begrijpen we wel. Het is namelijk geen echt lange termijn oplossing. But, it’s up to you!

Plaats een reactie